Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader pozvao Hrvate u BiH na podršku HDZ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader obraćajući se sudionicima Sabora HDZ-a 1990. u subotu u Mostaru, pozvao je hrvatske državljane u Bosni i Hercegovini, koji su uvršteni u XI. izbornu jedinicu, da na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj podrže izbornu listu HDZ-a, čiji je nositelj Dragan Primorac.

- Ovo su ključni izbori za Republiku Hrvatsku, jer u iduće četiri
godine Hrvatska treba postati članica Europske unije i NATO-a, te završiti vlastitu tranziciju, rekao je Sanader. 

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

On je za politiku SDP-a kazao da je "vrlo opasna", jer nudi dekriminalizaciju lakih droga, zagovara nove poreze u Hrvatskoj i predlaže izbacivanje vjeronauka iz škola.

- Vjeronauk je izbacivan iz škola u vrijeme Kominterne 1948. godine i u vrijeme Titove diktature, HDZ to neće više dozvoliti, rekao je Sanader ističući da i Hrvatska i Europa počivaju na kršćanskoj civilizaciji čega se mi "nećemo niti smijemo odreći".

Sanader je u tom kontekstu stao u obranu biskupa u Hrvatskoj istaknuvši kako oni imaju pravo iznositi svoja mišljenja, a što osporavaju kandidati SDP-a. 

- Biskupi nisu šutjeli ni u vrijeme komunizma, pa neće šutjeti ni u demokraciji, kazao je Sanader. 

Također je za SDP-ovu politiku rekao da je "nikakva politika", jer se zauzima za ukidanje prava Hrvatima u BiH da glasuju na izborima u Hrvatskoj, unatoč činjenici da su Hrvati iz BiH pomogli Hrvatskoj u ratu.

Sanader je ustvrdio više puta, da će HDZ pobijediti na predstojećim izborima u Hrvatskoj te najavio kako će Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima u BiH na tri načina: pregovorima sa službenim Sarajevom, suradnjom s međunarodnom zajednicom i suradnjom s političkim vodstvom hrvatskog naroda u BiH. 

Pritom je u svom 40-minutnom govoru više puta istaknuo kako "nema budućnosti Bosne i Hercegovine, ako se ne sačuva konstitutivnost, suverenost i ravnopravnost hrvatskog naroda u toj zemlji". 

Naglasio je kako je nužno osigurati da Bosna i Hercegovina
bude domovina i hrvatskoga naroda, ne samo bošnjačkoga i srpskoga, te ponovio kako se zauzima za ujedinjenje HDZ 1990. i HDZ Bosne i Hercegovine.

Sanader je rekao kako nema potrebe da se u odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske stvaraju "umjetne napetosti" kao što se to dogodilo u slučaju gradnje mosta kopno - Pelješac.

- Pelješki most će se graditi na hrvatskom teritoriju, to je čisto
hrvatski teritorij i odbacujem primjedbe iz Bosne i Hercegovine da je to upitan teritorij, kazao je Sanader. 

Istaknuo je kako će Republika Hrvatska poštivati pravo Bosne i Hercegovine na nesmetan prolaz ispod mosta, te je podsjetio da su se prije stručnjaci iz obje zemlje dogovorili o visini mosta i razmaku između stupova.

Ističući više puta kako su Republika Hrvatska i BiH prijateljske zemlje, Sanader je kazao kako je Hrvatska spremna u dogovoru s Bosnom i Hercegovinom, graditi autocestu kroz Neum. 

- Bosna i Hercegovina mora imati euro-atlantske ambicije, jer je to put k stabilnosti, istaknuo je Sanader.

- Bosna i Hercegovina ne može ovisiti o rješavanju statusa Kosova, niti bilo kojega drugoga konflikta izvan BiH, nego od dogovora tri konstitutivna naroda, kazao je u tom kontekstu Ivo Sanader. 

No, upozorio je, kako Europa sa zabrinutošću prati što se događa u toj regiji, jer je Kosovo jedan od najtežih problema. 

- Nužno je da Europska unija ima zajamčeno jedinstvo glede Kosova, kazao je Sanader, najavivši da će se Republika Hrvatska, kao članica Vijeća sigurnosti UN-a od 1. siječnja 2008. godine zauzimati za takav jedinstveni pristup Europske unije rješavanju kosovskog problema.

Sanader je također izrazio zabrinutost zbog nedavnih incidenata u Makedoniji. 

- Hrvatska će kao članica Vijeća sigurnosti odlučivati o
kriznim žarištima, bit ćemo zreo član Vijeća sigurnosti. Nećemo postupati bilateralno ni s kim, pa ni sa Slovenijom, kazao je Sanader.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene