Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Očit napredak u odnosima Hrvatske i Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je očit napredak u odnosima između Hrvatske i Slovenije koja je sada spremna razgovarati o rješenju granica pred jednom međunarodnom pravosudnom institucijom.

"A to je po mom mišljenju najvažnija vijest za hrvatsko-slovenske odnose", ustvrdio je Sanader odgovarajući na novinarska pitanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader želi jednak tretman Hrvatska želi prijateljski odnos, a Slovenija brzo rješenje Slika nije dostupna Pahorov poziv Sanaderu 'Htjeli smo spriječiti referendum štetan za RH'

Ponovio je su Slovenija i Hrvatska prije svega dvije prijateljske
države koje su bile najbliže i u bivšoj državi, a sutra će zajednički dijeliti europsku budućnost.

U vezi s izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da za Sloveniju nije prihvatljiv hrvatski prijedloga da se naš granični spor riješi pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu, Sanader kaže da je to još uvijek neslužben stav. 

"Ali ako takav Rupelov stav bude i službeni stav slovenske vlade, onda ćemo se sigurno ponovo naći i razgovarati", rekao je premijer.

Ponovno je naglasio da se prijateljstvo između Slovenije i Hrvatske neće kupovati teritorijem, dodavši kako ima sporova i otvorenih pitanja.

"Ja to ne negiram, ali mislim da je puno više onih stvari koje nas povezuju nego otvorenih pitanja. Pozdravljam što su Slovenci donijeli odluku da se ide pred međunarodno pravosudno tijelo, a koje će to tijelo biti moramo zajednički dogovoriti", kazao je Snader.

Upitan kako gleda na krizu u hrvatskoj odbojci i status predsjednika odbojkaškog saveza Andrije Popovića, Sanader je odgovorio kako smatra da se politika ne bi trebala miješati u sport osim da stvara dobre uvjete za sportaše, od zakonodavnih do financijskih.

"Ponosni smo na hrvatski sport, koji je donio puno medalja za
Hrvatsku. Hrvatski sportaši čine takvu promidžbu za Hrvatsku u svijetu koju ne bismo mogli platiti ni stotinama milijuna eura", istaknuo je predsjednik Vlade.

Apelirao je na vodstvo Hrvatskog odbojkaškog saveza da riješi ovaj problem jer je, naglasio je, Europsko prvenstvo za mjesec dana i moraju igrati oni najbolji.

"Nakon prvenstva treba razriješiti odnose u Odbojkaškom savezu a do tada sva koncentracija mora biti na stvaranju uvjeta za uspjeh naših odbojkaša na Europskom prvenstvu", poručio je Sanader.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene