Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne smije se krivo protumačiti

Sanader može govoriti o slučajevima, ali ne smije utjecati na suce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader neće biti vraćen u istražni zatvor, ako bude spominjao slučajeve u kojima je optužen ili osumnjičen, a one ne budu protumačene kao prisila na pravosudnog dužnosnika.

Bivši premijer Ivo Sanader neće biti vraćen u istražni zatvor ako u javnim istupima bude spominjao slučajeve u kojima je optužen ili osumnjičen, ukoliko se njegove izjave pritom ne protumače kao prisila na pravosudnog dužnosnika, što je zasebno kazneno djelo, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

U uvjetima za Sanaderovo puštanje na slobodu, uz jamčevinu od rekordnih 12,4 milijuna kuna, naime, nije navedeno da na slobodi ne smije predviđati tijek postupka, što zakon također propisuje u nekim slučajevima.

'S obzirom da se u istražnom zatvoru na prijedlog USKOK-a nalazio isključivo zbog opasnosti od bijega, kao mjera opreza određeno mu je da bez dozvole suda ne smije napuštati Zagreb te da se mora odazivati sudskim pozivima', kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

>> Mikulić: Nakon donacije za HDZ, Maček tražio novac i za svoju tvrtku

Pojasnio je da se optuženikovi javni istupi zbog toga ne mogu protumačiti kao kršenje uvjeta jamstva. No, druga je stvar njegova kaznena odgovornost ako u istupima počini kazneno djelo prisile prema pravosudnom dužnosniku, dodao je Devčić.

To nedjelo sankcionira 309. članak Kaznenog zakona koji propisuje da se novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci kažnjava onaj tko prije donošenja pravomoćne sudske odluke u javnim sredstvima priopćavanja ili pred skupinom ljudi iznosi mišljenje kako bi pravosudni dužnosnik trebao postupati i kakve odluke donositi.

Iako do sada nije predviđao kakve bi odluke sud trebao donijeti u njegovim slučajevima, osim tvrdnje da je nevin te da su sve optužnice konstruirane, Sanader je više puta komentirao svoje slučajeve ili svjedoke koji ga terete.

Tako je posljednji put, početkom rujna kada je optužen u slučaju Planinska, glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića prozvao da protiv njega 'montiranim optužnicama' vodi 'križarski rat'.  Tada je izjavio i da žali što je nakon dolaska na vlast Bajića ostavio na dužnosti, jer njegovi postupci 'nemaju nikakve veze s demokracijom i zakonima'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene