Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Sanader je govorio kao predsjednik HDZ-a, ne Vlade'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zlatko Komadina osudio je jučerašnji govor predsjednika Vlade Ive Sanadera na otvaranju autoceste Rijeka-Zagreb ocijenivši kako je Sanader 'govorio kao predsjednik HDZ-a, a ne kao predsjednik Vlade', te da je 'zlorabio govornicu i domaćinstvo'.

Komadina je ustvrdio da je Sanader 'uvrijedio sve nazočne otvaranju i sve građane drukčije političke orijentacije'. 'Ne može se od svega raditi predstava i svugdje izvlačiti politički bodovi', rekao je potpredsjednik SDP-a navevši kako je, umjesto kvalitetne i prikladne svečanosti, na otvaranju autoceste priređen 'nižerazredni politički događaj koji je služio nekoj trećoj svrsi'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović još nema dogovora Ured predsjednika Milanovića objavio dokument ministra Banožića za koji tvrde da je suprotan Ustavu Slika nije dostupna Mesić čestitao Sanaderu, primio i Milanovića

Zlatko Komadina je rekao da je Ivo Sanader kao predsjednik Vlade morao biti jučer u Hrvatskome saboru dok je trajala rasprava o povjerenju Vladi. 

'Sanader je uvrijedio i Sabor kao vrhunsku instancu demokracije u zemlji izostankom s rasprave', ocijenio je Komadina. 

>> Autocesta Rijeka-Zagreb napokon gotova!

>> Sanader: Politika Vlade politika za podizanje praga tolerancije

Ustvrdio je da je preklapanje datuma otvaranja autoceste i saborske rasprave o povjerenju Vladi na zahtjev SDP-a, režirano na način da jedan događaj prekrije drugi. O dnevnom redu u Saboru odlučuje predsjednik Sabora u dogovoru s premijerom, a o otvaranju autoceste nadležna ministarstva također u dogovoru s premijerom, rekao je Komadina.

Na novinarsko pitanje o nedolasku predsjednika RH Stjepana Mesića na otvaranje autoceste, Komadina je kazao kako prema njegovim saznanjima Mesić nije niti pozvan, a predsjednik RH trebao bi biti nazočan zbog važnosti tog prometnog pravca.

Na novinarsko pitanje o komentaru učestalih HDZ-ovih osuda pojava ustaštva u posljednje vrijeme, Komadina je ustvrdio da su to samo 'deklarativne priče' navevši kako u Hrvatskoj postoje zakoni koji propisuju kažnjavanje zbog isticanja ustaške ili nacističke ikonografije, a da se do sad, osim u jednom slučaju nošenja ustaške kape na ulici, nisu primjenjivali. Takve pojave osuđuju mnogi u SDP-u, predsjednik Mesić pa i brojni građani već cijelo desetljeće, kazao je potpredsjednik SDP-a.

Odgovarajući na novinarski upit za komentar Sanaderova stajališta kako bi bilo blagotvorno kad bi nadbiskup Bozanić posjetio Jasenovac, Komadina je rekao da je 'normalno da se mora ići u Jasenovac'. Crkva se mora baviti onim što je njezin primarni zadatak, a manje se upletati u svakodnevna politička donošenja odluka, rekao je.

U crkvenom vrhu ima biskupa koji Hrvatsku vide samo sazdanu na naslijeđu NDH, ali i pozitivnih primjera kako duhovno djelovati na svom području kao što je riječki nadbiskup Ivan Devčić, istaknuo je Zlatko Komadina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene