Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ga izbaciti?

'Sanader igra na sve ili ništa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi scenariji su mogući, od izbacivanja Sanadera do raskola HDZ-a, slažu se analitičari.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić ZAJEDNO HRVATSKA Todorić osnovao stranku i obećao borbu protiv korupcije Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama

'Ukoliko Ivo Sanader dobije dovoljan broj ruku, to onda znači da imamo nove parlamentarne izbore, a to onda znači da više nitko iz HDZ-a ne zna da će ponovno biti izabran', rekao je za Dnevnik.hr politički analitičar, dr.sc. Branko Caratan i naglasio kako je sve što on govori isključivo nagađanje. Dodao je da takav scenarij jedino može ići na ruku sadašnjem predsjedniku Sabora Luki Bebiću, koji može ići u mirovinu, no ostalim HDZ-ovcima nikako nije svejedno.

>> Hebrang: Ljutit sam na Ivu Sanadera

Caratan naglašava kako je upravo zbog toga podrška Ivi Sanaderu sve manja. 'Zastupnicima HDZ-a mora biti jasno da bi novi izbori, usred ekonomske krize, velike nezaposlenosti i kriznog harača za HDZ mogli značiti opći potop, iako je to stranka koja uvijek ima svoju tvrdu jezgru birača, koji će za njih glasati i da cigle počnu padati s neba', rekao je Caratan i dodao kako kod nas parlamentarni zastupnici imaju itekako dobre privilegije koje nisu samo tako za odbaciti.

'Čim se počne miješati u posao, puca ljubav'

Na upit koliko je bitna funkcija počasnog predsjednika stranke, koja je Sanaderu ostala nakon što je objavio da se povlači iz politike, Caratan je pojasnio o čemu se radi. 'To nije jaka funkcija, ona je jedino dobra ako se on ljudima ne petlja u rad. Čim to počinje raditi, puca ljubav između počasnog predsjednika i ostatka stranke', rekao je Branko Caratan.

Politički analitičar dr.sc. Damir Grubiša za Dnevnik.hr kaže kako je jučerašnji potez Ive Sanadera neobičan za jednu ozbiljnu stranku. 'On je imao puno drugih načina da zadovolji svoje ambicije. Ovako, Sanader je izveo solistički recital na štetu stranke i tim potezom vraća HDZ u doba kada je to bio pokret, a ne stranka', objasnio je Grubiša i naznačio kako je glavna odlika pokreta to da je podijeljen na vođu i na sljedbenike. 'Stranka je institucija koja djeluje na temelju statuta te je demokratski konstituirana. Sanader je to sve svojim potezom preskočio', tvrdi Grubiša.

>>Sanader: Pogriješio sam kad sam se povukao iz politike

>> 'Ljudi zaboravljaju brzo, a Sanader sigurno ima plan'

Dodaje kako Ivo Sanader osobnim autoritetom želi prevući stranku na svoju stranu. 'Svi zastupnici HDZ-a koji zagovaraju da Hrvatska demokratska zajednica bude moderna europska stranka bit će na suprotnoj strani od Sanadera', dodaje Grubiša i naznačava kako je u HDZ-u sve moguće. 'Moguće je da se Ivo Sanader vrati u stranku i da se stranka okrene protiv njega ili da nastane opći raskol u stranci', tvrdi Grubiša i naznačava kako je HDZ na velikoj kušnji. 'HDZ se može vratiti godinama unatrag ili može otići naprijed. Što se Ive Sanadera tiče, on igra na sve ili ništa', dodao je Grubiša.

Što mislite o povratku Sanadera?

  • Zgrožen sam
  • Zadovoljan sam
  • Nadam se da će ga skroz protjerati
  • Što je njemu?
  • Svejedno mi je

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene