Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader je, upitan da li će Hrvatska tražiti da Srbija ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haškim sudom, rekao kako ta suradnja ima dva aspekta - suradnju države s ICTY-em koja mora biti potpuna, ali i suradnju ICTY-a s Međunarodnim sudom pravde (ICJ) pred kojim su i BiH i Hrvatska tužile SRJ.


"...Ono što i mene zanima je: je li došlo, i s kojom argumentacijom, do toga da dokumenti koji su bili na jednom sudu nisu bili upotrijebljeni na drugom sudu. To je nešto što nas sve zanima jer ta je presuda ICJ-a dovela do mnogih polemika i u Hrvatskoj, ali posebno u BiH", rekao je hrvatski premijer. 

Vezani članci Dokumenti pronađeni u karlovačkoj crkvi - 1 Pogledajte kako izgledaju dokumenti iz sonde iz 18. stoljeća pronađeni ispod križa karlovačke crkve Pismo, ilustracija Ekskluzivni dokaz pokušaja uništenja: Kako se država obračunava s neovisnim medijima

New York Times je u ponedjeljak objavio da je u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Srbija zatajila neke od ključnih dokaza svoje uloge u ratu u BiH 1992-95., učinivši tom najvišem sudu UN-a nedostupnim dio transkripata sa sjednica Vrhovnog vijeća obrane, uz odobrenje Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

ICJ je u presudi utvrdio da su bosanski Srbi pokoljem 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice počinili genocid, ali da manjka dokaza kako su te snage djelovale po "uputama" ili pod "djelotvornim nadzorom" Srbije.

Presuda je izazvala prilično čuđenje, jer su detalji o podređenosti snaga bosanskih Srba Vojsci Jugoslavije utvrđeni u brojnim predmetima pred ICTY-em, napisao je NYT.

Hrvatska je pred ICJ-om, šest godina nakon BiH, također tužila SRJ za povredu Konvencije o genocidu.