Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vranjic: Radovi se odvijaju po propisima i rokovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo danas je u Vranjicu obišao radove na sanaciji igrališta Omladinac, koji su započeli sredinom prošloga mjeseca, te je ustvrdio da se odvijaju kvalitetno, po propisima i u planiranim rokovima.

U sanaciju samo ovoga igrališta uloženo je 15 milijuna kuna. Mladineo kaže da se sanacija obavlja tako da se azbest u tzv. kavi izolira polaganjem zemljanih slojeva i geotekstila, debljine od 1,30 do 1,60 metara.

Pročitajte i ovo Ilustracija svađa na igralištu Djevojčica polila kiselinom 11-godišnjakinju: "Osjećala sam se kao da gorim, vrištala sam." Majka napadačice sablaznila javnost Slika nije dostupna 'Sanacija azbesta obavljena je bez valjane dozvole'

>> Mladineo: Sanacija u Vranjicu nepropisno obavljena

"Time se isključuje svaki kontakt azbesta sa zrakom i potpuno se onemogućava da čestice azbesta dođu u zrak i budu opasnost za zdravlje ljudi. Ta je operacija vrlo složena, a propisana je određenim standardima i to pravilnikom o postupanju s azbestnim otpadom i direktivama EU. Ova tehnologija, koju primjenjujemo u Vranjicu, osvjedočena je u svijetu", kazao je Mladineo dodavši da se azbest ne smije kopati i premještati, posebno što je na toj lokaciji tzv. plavi azbest koji je izrazito opasan i kancerogen.

Postupak koji radimo na igralištu Omladinac provest ćemo i na plohi koja se prostire istočno od igrališta, ukupne površine 65.000 četvornih metara.

Taj će prostor, prema obećanjima solinskih i županijskih čelnika, imati sportsko-rekreacijsku namjenu, rekao je Mladineo. Inače, ovaj današnji obilazak sanacije azbesta u Vranjicu bio je otvoren za građane i eko-udruge, ali pojavilo se samo 15 mještana.

Članovim zelenih udruga, koje tvrde da je sanacija loša i neadekvatna, nisu danas bile pozvane na prezentaciju. Članu jedne udruge zabranjen je ulaz.

Predsjednik Udruge oboljelih od azbesta Grgo Mandić, čija je kuća neposredno uz igralište, rekao je novinarima da udruge nisu zadovoljne sanacijom jer taj kancerogeni otpad i dalje ostaje.

Je li on kvalitetno zatrpan, kako su riješene oborinske vode, mi to ništa ne znamo, rekao je Mandić, ističući kako su radnici na sanaciji potpuno zaštićeni odijelima i maskama, dok, s druge strane, njegova obitelj živi potpuno nezaštićeno tik uz to igralište.

Svih zadnjih 20 smrti u Vranjicu izazvano je azbestom, ustvrdio je Mandić.

Na igralištu Omladinac, koje se sanira, mjerenje koncentracije azbestnih vlakana svakodnevno provodi "Atest " čiji je direktor Vladimir Kuljiš novinarima kazao da su rezultati mjerenja redovito u granicama dopuštenog, a obavljaju se nekoliko puta dnevno.

Uz to, cijelo radilište redovno se zalijeva vodom i nema nikakve opasnosti, a radnici rade pod punom zaštitom zbog strogih zakonskih propisa, iako bi, po njegovu mišljenju, slobodno mogli raditi i bez zaštitne opreme.

Stručnjaci su danas istakli kako će se po cijeloj zemlji oformiti posebni deponiji za azbest. Poruka je to građanima da ako nisu u mogućnosti zamijeniti valovite sive azbestne ploče s krovova nekim drugim materijalom, da makar ih prebojaju kako se ne bi mrvila smrtonosna prašina i kako je ne bi udahnuli.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene