Prehrambene namirnice na toplini se brže i lakše kvare tako da u ljetnim mjesecima treba dodatno pripaziti na itekako neugodna trovanja hranom. Najveća opasnost je zaraza salmonelom. Infektolozi kažu da je salmonelu najvažnije na vrijeme dijagnosticirati. 'Simptomi nastaju između 24 i 48 sati od konzumiranja zaražene hrane. Simptomi su povraćanje, učestale viodene stolice, pšovišena tjelesna temperatura i do 39 stupnjeva, glavobolja, bolovi u trbuhu, opća slabost i grčevi u mišićima', objasnila je dr. med. Ninoslava Vicković.
Pročitajte i ovo
Trenutno imaju 900 gostiju
Otkriveno koliko je ljudi zaraženo salmonelom u lošinjskom hotelu, kliconoše udaljene s posla
Diše se na škrge
Kako lakše preživjeti ljeto? Osvježenje je nadomak ruke
Kućni ljubimci prenosioci zaraze
Osim hranom salmonelom se možete zaraziti preko kućnih ljubimaca koju su vrlo često prenosioci ove zaraze. Zato je bitno temeljito prati ruke prije svakog jela.
'Zdravi ljudi mogu se kod kuće sami liječiti. Trebaju piti puno tekućine i konzumirati dijetnu hranu. Ako su jako lošeg općeg stanja, ako se radi o starijim ljudima ili maloj djeci, onda treba potražiti liječničku pomoć', dodala je liječnica Vicković.
Hranu zaraženu salmonelom nemoguće je prepoznati. No, moguće ju je izbjeći. Glavni prenosioci salmonele su termički neobrađena jaja. Pažnju treba obratiti na kremaste kolače i sladoled, a opasna salmonela često zna vrebati iz termički neobrađenog mesa.