Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktivnosti IS-a u blizini

Šaljemo vojnike u Irak: Izlaže li se Hrvatska rizicima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetaka hrvatskih vojnika trebalo bi na sjeveroistok Iraka. Stručnjaci za sigurnost kažu da je zbog hrvatske misije u Iraku potreban dodatni oprez.

Nakon što je ministar obrane za Dnevnik Nove TV potvrdio kako će Hrvatska poslati svoje vojnike u Irak, točnije u sjeveroistočni dio pod Kurdima koji se bore protiv Islamske države, otvorilo se pitanje - izlaže li se Hrvatska rizicima. Ovu odluku treba odobriti Sabor, a potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost ističe kako nacionalna sigurnost nije ugrožena.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenskij i Oleksandr Sirski Teška pozicija Obistinile se crne slutnje: Ukrajinski general potvrdio gubitak važnih položaja Iračka TikTokerica Ghufran Sawadi Traže se ubojice Iračka tiktokerica ubijena ispred svoga doma: Strašnu likvidaciju snimile nadzorne kamere

Nekoliko desetaka hrvatskih vojnika trebalo bi na sjeveroistok Iraka: točnije irački Kurdistan, područje koje drže Kurdi koji se bore protiv Islamske države. Potvrdio je to za Dnevnik Nove TV ministar obrane.

Radi se o području koje je i sam ministar posjetio - u kojem nema borbi.

Milanović o sastanku s Kolindom: 'Kvalitetno i bez tenzija'

'Rizik uvijek nekakav postoji, ali tamo zasad nema velikih problema zato što su Pešmerge izbacile ISIL skroz južno do Mosula', rekao je ministar u srijedu za Dnevnik Nove TV.

U blizini Hrvatske je više lokacija na kojima su zabilježene aktivnosti Islamske države. Gornja Maoča kod Brčkog, u Bosni i Hercegovini, Jesenice u Sloveniji, čak i u Beču, gdje se islamisti okupljaju prije odlaska u Siriju i Irak.

Stručnjaci za sigurnost kažu kako je zbog hrvatske misije u Iraku potreban dodatni oprez. No potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Igor Dragovan ističe kako hrvatska nacionalna sigurnost nije ugrožena.

'To je neborbena misija'

'Odluka nije ishitrena, dobro je utemeljena, mislimo da je naša i obaveza i odgovornost u globalnoj borbi protiv terorIzma da na takav način sudjelujemo. To je neborbena misija, isključivo instruktorska', rekao je Dragovan.

Konsenzus je to između Vlade i predsjednice Grabar Kitarović nakon Vijeća za obranu. Predsjednik HDZ-a kaže - imamo svoje obveze kao članica NATO-a, ali moramo brinuti i o sigurnosti.

Vijeće za obranu: Opremanje i modernizacija Oružanih snaga trebaju ostati dinamični

'Globalna agresivna politika koja se javlja kao opasnost za cijeli svijet je opasna i za nas. Moramo skrbiti o svojoj sigurnosti, moramo pojačati rad službi i naših sigurnosnih organa', kaže Tomislav Karamarko.

Odluku o slanju vojske još formalno treba potvrditi Hrvatski sabor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene