Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Autohtoni, domaći sirevi, priznati su u gotovo cijeloj Europi. U proizvodnji sira mnoga obiteljska gospodarstva pronašla su dobar način zarade. Jer kilogram sira deset je puta skuplji od litre mlijeka!


Za litru mlijeka - dvije i pol kune! Za kilogram sira - 25 kuna. Ivanki je računica jasna. Mlijeko stoga pretvara u sir.
'Samo, isključivo proizvodim sir zato što je jako loša cijena otkupnog mlijeka', kaže Ivanka Hlobik iz Jelisavca.

Vezani članci Sajam sira i domaćih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 2 I to je moguće: U Slavoniji pokrenuli vlastitu proizvodnju i bez ičije pomoći - uspjeli Jasmin Kunišinac (Foto: PR) Gazda Jasmin pronašao skriveni sir: "Ja nisam lud!"

Građani su sirom oduševljeni i redovito ga kupuju na tržnici. 'Ja znam ako danas odem na tržnicu da ću ja te novce dobiti, dok mljekare imaju isporuku plaćanja 60 dana, 30 dana', kaže Ivanka.

Kozji sir još je skuplji. Umjesto isporuke mlijeka tvornici obitelj Đurković proizvodi pravu deliciju! Mi radimo finalni proizvod znači ne ovisimo o velikim gigantima, o mljekarama', kaže Josip Đurković iz Marjančaca. Kilogram sira stoji 70 kuna. Što god proizvedu - odmah plane, i ne samo u Hrvatskoj jer sir prodaju i u Francuskoj!