U Hrvatsku smo prošle godine uvezli gotovo 40 posto više mlijeka nego godinu prije. U isto vrijeme domaćeg je mlijeka na tržištu sve manje, a više od polovice uvezenog mlijeka u Hrvatsku je stiglo u obliku sira.

Galerija


Proizvođača mlijeka u Hrvatskoj je sve manje, a sve je manje i domaćeg mlijeka na tržištu. Tako je primjerice 2009. godine otkupljeno rekordnih 675 tisuća tona domaćeg mlijeka, dok je 2017. otkupljeno svega 476 tisuća tona.

Uvoz mlijeka i sira u porastu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Uvoz mlijeka i sira u porastu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Vidljivo je da je samodostatnost hrvatske proizvodnje mlijeka pala s 84 na 54 posto. U isto vrijeme uvoz raste i 2017. je premašio domaću proizvodnju.

Vezani članci U napuštenom selu pokrenuo farmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pola njegova razreda napustilo je Hrvatsku, ali on je imao drukčiji plan: ''Imao sam izvrsnu priliku'' Mliječna farma (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski mljekari ogorčeni su i ljutiti: "Uništavaju nas cijene i uvozni lobiji sa svojim smećem"

Od svih mliječnih proizvoda najviše je prošle godine uvezeno sira. Više od 50 posto i to po vrlo niskim cijenama koje ne mogu pratiti naši proizvođači. Za kilogram kvalitetnog sira potrebno je osam do 10 litara mlijeka. Takav sir, tvrde proizvođači, ne može stajati 30 kuna.

"To su po meni niže vrijedni proizvodi. Ne mogu se usporediti sa domaćim proizvodom, ali kupci gledaju cijene", rekao je proizvođač sira Mijo Pranjić.

I da hoćemo, ne možemo piti isključivo hrvatsko mlijeko jer ga nema dovoljno. U ovom trenutku Hrvatska pokriva jedva polovicu svojih potreba za mlijekom jer svake godine sve više farmera zatvara svoje farme.

Posljednjih godina broj muznih krava u Hrvatskoj u stalnom je padu. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2000. godine u Hrvatskoj je bilo 262.209 muznih krava, a 16 godina poslije 146.510 krava, odnosno čak 115.699 krava manje.

Ista situacija je i s proizvodnjom mlijeka: 2006. godine bilo ih je 65 tisuća, a ove godine u Hrvatskoj je nešto manje od 6.000 proizvođača mlijeka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr