Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećanje pristupačnosti

Neke namirnice plaćat ćemo manje? Mljekarski sektor ima prijedlog za ministra Marića od kojeg bi koristi imali i potrošači

Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mliječni proizvodi (Foto: Getty Images) Mliječni proizvodi (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Manji PDV na mliječne prerađevine? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/5 >>
Hoćemo li ubuduće jogurte i sireve plaćati manje? Ako se pita mljekarski sektor - da. Upravo oni predlažu da se na taj dio mliječnih prerađevina smanji PDV. Razgovarali su o tome i s ministrom financija Zdravkom Marićem koji je poručio da je rasprava o PDV-u još uvijek u tijeku.

Dio mlijeka s farme koju smo posjetili završi u jogurtima i sirevima. Za koje PDV plaćamo 25 posto. To bi Kristijan Pandek, vlasnik ove farme smanjio: ''U Hrvatskoj se puno više troši i pije samo mlijeko, a puno manje se jedu fermenti. Ne zato što oni nama nisu fini, nego zato što nisu pristupačni potrošaču, a smanjenjem PDV-a očekujemo da bi se oni približili potrošačima''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U sklopu programa Ministarstva poljoprivrede Školarcima besplatno voće i povrće te mlijeko i mliječni proizvodi Uvoz mlijeka i sira u porastu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Rast uvoznih proizvoda Domaća proizvodnja mlijeka u stalnom padu: "Strani prozvodi ne mogu se usporediti s domaćim, ali kupci gledaju samo jednu stvar..."

Uz sir, vrhnje i jogurte, manji PDV trebalo bi staviti i na maslac. Prijedlog je to Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka. ''Svakako treba razmisliti o što nižem PDV-u na fermentirane mliječne proizvode. S obzirom da je na mlijeko pet posto, za ostale bi proizvode ako nije moguće tako, onda 13 posto'', rekao je Dalibor Janda iz Cromilka.

Barem 13 posto predlaže i poljoprivredna komora. ''Svi ti prehrambeni proizvodi iz mliječnog sektora se nalaze u Hrvatskoj po statistici na samom začelju korištenja pa bi bilo prvenstveno iz toga razloga. Nije isto je li 25 ili 13'', ističe Mladin Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Ne bi od toga koristi imali, kažu, samo potrošači. Niži PDV bio bi samo jedna od mjera pomoći mljekarskom sektoru, koji je potpuno devastiran. Jer Hrvatska je u posljednjih 10 godina ostala bez 80 posto proizvođača mlijeka, i gotovo 40 posto muznih krava.

''Očekujemo da će i ta naša cijena s vremenom dosegnuti nivo koji priželjkujemo'', dodaje Pandek. A to što priželjkuje mliječna industrija s ministrom financija su podijelili prošloga tjedna u Udruzi poslodavaca. On odgovara - savjetovanje o poreznoj reformi je u tijeku i svi su prijedlozi dobrodošli. Ipak, ostaje vidjeti što će od svega Zdravko Marić i prihvatiti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene