Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVIJESNI DAN

Sada je i službeno: Hrvatska primljena u eurozonu, poznat je i tečaj konverzije

Hrvatska je i službeno ušla u eurozonu. Ministar Marić ranije je rekao kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) usvojilo je posljednja tri pravna akta o pridruživanju Hrvatske europodručju od 1. siječnja 2023.

Poznat je i službeni tečaj konverzije, koji će biti 7,53450 kuna za 1 euro.

Vijeće je u utorak usvojilo odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj, zatim dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručju dodati Hrvatska kao 20. članica. Treći pravni akt je uredba kojom se utvrđuje definitivni tečaj konverzije kune u euro. Na sastanku Ecofina sudjeluje i ministar financija Zdravko Marić, koji je prošli tjedan dao ostavku.

Time je Hrvatska ispunila jedan od dva preostala strateška cilja o pristupanju dubljim integracijama unutar EU-a. Drugi je ulazak u schengensko područje, o čemu će se, vrlo izgledno, odluka donijeti najesen i Hrvatska bi u desetoj godini članstva istodobno mogla ući i u europodručje i u Schengen.

Ključni dokumenti za odluku o ulasku u europodručje bila su konvergencijska izvješća Komisije i Europske središnje banke (ESB), koja su objavljena 1. lipnja.

U njima je potvrđeno da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna konvergencijska kriterija i da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima iz Ugovora o EU-u i Statutom Europskog sustava središnjih banaka / Europske središnje banke.

Pročitajte i ovo Ilustracija ETIČKI KODEKS Građani strahuju koliko će ih koštati zamjena eura: Na jednom mjestu moći će pratiti kako se računa svaka njihova kuna

Odlukama Ecofina Hrvatska se pridružuje europodručju, koje danas broji više od 340 milijuna stanovnika i drugo je najveće gospodarstvo na svijetu, na koje otpada 15 posto svjetskog BDP-a.

Pridruživanjem europodručju Hrvatska narodna banka (HNB) ulazi u Eurosustav, koji čine ESB i nacionalne središnje banke onih država koje su prihvatile euro. Hrvatski ministar financija postaje dio euroskupine, koju čine ministri država članica europodručja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene