Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvođenje nove valute

Gdje će se i do kada besplatno moći zamijeniti kune u euro?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
S 1. siječnja 2023. kuna odlazi u povijest. Nova valuta u Hrvatskoj službeno postaje euro. Provjerite gdje i do kada će se kune moći zamijeniti u euro.

S prvim siječnja 2023. većina bankomata bit će napunjena eurima, a do 15. siječnja trebali bi svi. POS uređaji radit će cijelo vrijeme na svim prodajnim mjestima bez ikakvih prekida jer se oni prilagođavaju preko softvera na daljinu.

Banke su s tvrtkom Payten, koja održava 50 posto ukupnog tržišta bankomata, dogovorile da 5. prosinca počinje njihova prilagodba na uvođenje eura.

Iz Paytena su pojasnili da će se u prvoj fazi konfigurirati 60 posto bankomata. Od trenutka kad njihovi tehničari na terenu počnu obilaziti i prilagođavati bankomate na isplate u eurima, oni više neće raditi. Građani tijekom prosinca na njima više neće moći podizati ni kune. Više o tome pročitajte OVDJE.

Uz dvojne cijene bit će u tijeku i dvojni optjecaj. To znači da će od 1. siječnja 2023. biti moguće plaćati kunama, ali samo u prva dva tjedna nove godine.

Iako će se roba i usluge moći platiti kunama, ostatak novca bit će vraćen u eurima. Preporučuje se da se sav višak gotovine stavi na račun u banci kako bi se konverzija provela automatski.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

"U razdoblju od godine dana nakon datuma uvođenja eura kune će se moći zamijeniti u eure bez naknade, a uz primjenu fiksnog tečaja konverzije u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

To se odnosi na najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji, a ako u jednoj transakciji potrošač želi zamijeniti više od 100 novčanica, odnosno kovanica kune, banka može zaračunati naknadu za zamjenu količine koja prelazi tu brojku.

Nakon isteka prvih godinu dana od dana uvođenja eura Hrvatska narodna banka bit će jedina institucija koja će bez naknade i vremenskog ograničenja mijenjati novčanice kuna u eure, a kovani novac kune do isteka tri godine od uvođenja eura", rekli su nam iz FINA-e.

Novac na računu i krediti

Vezano za kredite, iznos štednje na računu, udjela u fondovima i ostalim ulaganjima koja su izražena u kunama, sve će biti automatski i besplatno konvertirano u eure.

Pročitajte i ovo Euro, bankomat NAJVIŠA RAZINA Inflacija u eurozoni u lipnju ubrzala na 8,6 posto: Neke zemlje bilježe i dvoznamenkastu stopu

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Moguća investicijska razina Marić nakon dobrih vijesti iz Moody'sa: "Ovo je šlag na torti. To je prvi efekt formalnog članstva u eurozoni"

Europski parlament u utorak je s 539 glasova od 632 prisutna zastupnika prihvatio izvješće o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. u kojem se ocjenjuje da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje eurozoni.

Istraživanje koje je provela agencija Hendal u ožujku i travnju 2022. na uzorku od 805 ispitanika pokazalo je da se 29,9 posto građana u potpunosti ili uglavnom slaže s tvrdnjom da je Hrvatska spremna za uvođenje eura početkom 2023. Uopće se ne slaže ili se uglavnom ne slaže 45,5 posto građana, dok se 24,7 posto niti slaže niti ne slaže.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene