Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice

Glasnović: "Za sve su krivi drugovi koji danas sjede ovdje. Ja se bojim za ovu državu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor će danas raspraviti uredbu EU-a koja bi trebala pridonijeti većoj pravnoj sigurnosti korisnika genetskih resursa, a nakon toga trebalo bi uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Prijedlogom zakona o provedbi Uredbe EU-a o mjerama usklađivanja za korisnike Protokola iz Nagoye o pristupu genetskim resursima te poštenoj i pravičnoj podjeli dobiti koja proizlazi iz njihova korištenja u Uniji, želi se pridonijeti pravnoj sigurnosti i povećanju povjerenja između stranaka Protokola iz Nagoye te svih dionika koji sudjeluju u pristupu genetskim resursima i podjeli dobiti od genetskih resursa.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Na dnevnom je redu sjednice i prijedlog Kluba zastupnika HSS-a o izmjeni uredbe o naknadi za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. HSS traži povećanje rudne rente s dosadašnjih 10 posto na 12 posto, te da njezina raspodjela bude takva da pet posto ostvaruju gradovi, odnosno općine, pet posto županije, a dva posto išlo bi u državni proračun, piše Hina.

Tijek sjednice možete pratiti nastavku.

10:15 Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu zakona o provedbi Uredbe EU-a o mjerama usklađivanja za korisnike Protokola iz Nagoye o pristupu genetskim resursima te poštenoj i pravičnoj podjeli dobiti koja proizlazi iz njihova korištenja u Uniji. U ime predlagatelja prijedlog obrazlaže Mile Horvat.

10:10 Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) ponovila je kako i ona osobno i njezina stranka osuđuju nasilje nad ženama i djecom te svaku vrstu nasilja. Odbacila je optužbe da vladajuća stranka usporava donošenje Istanbulske konvencije te navela nekoliko poteza koje su u pozitivnom smislu dosad učinili.

"Nitko iz Kluba HDZ-a nije nikada demantirao da je problem nasilja nad ženama i djecom problem koji ne treba žurno riješiti. Licemjerno je od Kluba SDP-a govoriti o ratifikaciji Istanbulske konvencije kad od 2013. naovamo nije učinjena nijedna konkretna zakonska izmjena koja bi išla u pravcu rješavanja ovog problema."

10:05 Davor Vlaović (HSS) također je istaknuo kako su oni protiv nasilja nad ženama, kao i svake vrste nasilja, te apostrofirao nasilje u nogometu. Nadovezao se potom kako je ključno pitanje radi li Hrvatski nogometni savez po hrvatskim zakonima ili po zakonima kapitala. "Navodno postoji već 14 nogometnih saveza koji podržavaju ovu ekipu koja vodi hrvatski nogomet. A što misle građani?"

10:00 Joško Klisović (SDP) kazao je kako je barem triput ove godine s ove govornice zatražio da se ratificira Istanbulska konvencija te da se u proračunu osiguraju sredstva za tu namjenu, zaštitu žena. Ponovio je kako se nasilje nad ženama svakodnevno događa, "uključujući i ono koje čine visoki politički djelatnici, pa i župani. Gdje je ta etika i moral u hrvatskoj politici?" Zamolio je i predsjednika Sabora da ratifikaciju te konvencije stavi na dnevni red već idući tjedan.

9:55 Željko Glasnović govorio je o tome kako je danas te kako u nas nema nikakve analitike u vojnom sustavu. Ponovio je kako Hrvati nemaju instituta povijesnog sjećanja. "Za sve su krivi drugovi koji danas sjede ovdje. Ja se bojim za ovu državu."

9:54 Bernarda Topolko (HNS) kazala je da se sutra obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama te da žrtve najčešće stradavaju od ruke bliskih osoba. "To su zastrašujući podaci, a zastrašujuće je i što žrtve zbog okoline i minimalne zaštite šute i trpe nasilje. Nasilje je nažalost svuda oko nas, o njemu se mora govoriti, protiv njega se mora boriti. Vremena za čekanje nemamo. Rast broja ubojstava žena dokazuje da mjere koje se koriste nisu učinkovite. Stoga trebamo ratificirati Istanbulsku konvenciju." Pozvala je sve zastupnike i zastupnike da što prije to učine.

9:32 Niz zastupnika zatražio je stanku u ime svojih klubova zbog aktualne političke situacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene