Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izražena dobrodošlica

Saborsko izaslanstvo zadovoljno raspravom u EP-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi izaslanstva Hrvatskog sabora izrazili su u srijedu zadovoljstvo raspravom u Europskom parlamentu o Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Europski parlament je u srijedu raspravljao, a u četvrtak će glasovati o davanju pristanka na Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji će biti potpisan 9. prosinca, neposredno prije početka sastanka Europskog vijeća koje će tada prvi put zasjedati s 28 zemalja, a Hrvatska će imati status promatrača. Punopravna članica Hrvatska bi trebala postati 1. srpnja 2013.

Na raspravi je bilo nazočno izaslanstvo Hrvatskog sabora, predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem. U izaslanstvu su Neven Mimica, Željka Antunović, Vesna Pusić, Marija Pejčinović Burić i Milorad Pupovac. 'Možemo biti ponosni, danas je lijepo biti Hrvat u Europskom parlamentu', rekao je Bebić novinarima, ističući da su sve glavne stranke u EP-u podržale Hrvatsku i da je u raspravi sudjelovalo više zastupnika nego što se očekivalo, njih dvadesetak.

'Nakon skoro 11 godina zajedničkog, upornog rada danas ulazimo u svečanu završnicu. Politički konsenzus u Hrvatskoj pomogao nam je da brže i lakše provedemo prilagodbu. Za nas je vrlo važno što u Europskom parlamentu postoji visoki konsenzus o Hrvatskoj među svim političkim skupinima, što se danas vidjelo u raspravi', rekao je Neven Mimica.

Vesna Pusić, koja je u prošlom sazivu Sabora predsjedala odborom koji je nadzirao pristupne pregovore, također je izrazila zadovoljstvo vrlo pozitivnom raspravom u Europskom parlamentu. Ona se osvrnula, ne spominjući izravno o kome je riječ, i na 'smiješne intervencije i rasprave nekih zastupnika koji se brinu da nam se ne bi naškodilo time što ulazimo u Europsku uniju, dok oni istodobno sjede u klupi Europskog parlamenta'.

Jedini polemičan istup imao je britanski euroskeptik Nigel Farage koji je Hrvatima poručio da su čekali na neovisnost tisuću godina i da će je ponovno izgubiti nakon dvadesetak godina. 'Glasovanje za ulazak u Europsku uniju glasovanje je za pridruživanje novoj Jugoslaviji', rekao je Farage, koji je rekao da su u hrvatskim strukturama još 'stari komunisti, da nema slobode tiska, koji bi mogao objaviti članak protiv pristupanja EU-u'.

Marija Pejčinović Burić je ocijenila da je rasprava bila vrlo zanimljiva, da su se čule dobre vijesti za Hrvtsku te izrazila nadu da će veliki broj zastupnika glasovati za hrvatsko pristupanje. Milorad Pupovac je rekao kako iz rasprave proizlazi da se najvećio dio Europskog parlamenta raduje tome da će sutra biti izglasan pristanak na pristupni ugovor s Hrvatskom i da ulazak Hrvatske otvara vrata i za ostatak regije.

'Danas nije bilo nikakvih prigovora Hrvatskoj, osim upozororenja da moramo nastaviti s reformama', rekla je Željka Antunović. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene