Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSKUPLJENJA NA SVE STRANE

Kako se s krizom nose saborski zastupnici? Netko je dobio drva od punice, netko će kupiti škrinju za meso

Iako su svjesni da će krizu osjetiti manje od većine građana i saborski zastupnici se spremaju mijenjati neke navike, a energija će biti najizazovnija stavka.

"Punica, baka Nena iz Kumrovca nam da 20 metara drva, tako da se nećemo grijati po zimi na plin. Isto tako jedna dobra odluka je bila da smo prije desetak godina na krov kuće ugradili solarne ploče, koje nam onda griju vodu negdje od 4. mjeseca pa do 10. To nam onda isto utječe na kućni budžet", rekao je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom - 1 VLADI NUDE RJEŠENJE Gorivo sve skuplje, mali trgovci naftom prijete zatvaranjem crpki: ''Čime da plaćamo radnike? Ako se ovako nastavi, mi nemamo drugog izlaza nego...''

"Razmazili smo se na način da kad po zimi grijemo smo u kratkim rukavima. Dakle može biti temperatura u stanu između 19 i 20, malo se deblje obući i sve može funkcionirati i na računima ćemo to zbilja ozbiljnije vidjeti", rekla je Anka Mrak-Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a.

Gorivo će svima zadati poprilične glavobolje. "Osobno sam prije gotovo godinu dana uzeo auto na plin, na čemu je drastična ušteda, iako više ni plin nije ni približno po onoj cijeni po kojoj je bio. Nekad je to bilo 4,4 ili 4,5 kune, danas je evo 7,5, ali ipak se ta razlika osjeti", rekao je zastupnik Suverenista Marijan Pavliček.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ruke su im vezane? Nova poskupljenja pred vratima, a ministar iz Luksemburga poručio: "Vlada nema puno prostora za intervenciju..."

Da bi se uštedjelo, katkada treba i investirati. "Evo razmišljamo o kupnji škrinje i nabavci mesa sada već, s obzirom na to da znamo da će cijene biti puno skuplje u budućnosti", rekao je Zvonimir Troskot, zastupnik MOST-a.

Najviše bi mogao stradati stradati luksuz. "Možda ćemo rijeđe ići na neka putovanja i slično. Morat ćemo mijenjati koliko možemo neke navike. Djeca će se morati naučiti na nove uvjete jer obitelj ima svoju dinamiku i to se odmah osjeti", rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Stephen Nikola Bartulica.

Pročitajte i ovo Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Ako projekti stanu slijedi recesija? Potpredsjednica HGK o krizi u građevinarstvu: "Događa se ono što nije u posljednjih 20 godina"

"Mi Hrvati smo navikli raditi spektakle od svega. Pričest, koja je vjerski obred gdje se zapravo služi Bogu, mi od toga napravimo takvu raskoš... Ne bih htio reći da to treba sad uskratiti, ali treba naći mjeru", rekao je HDZ-ov zastupnik Rade Šimičević.

Bez obzira na primanja krizu će osjetiti svi. "Neugodno je uopće govoriti o tome kao netko tko u kući ima dva dobra prihoda, način na koji režeš budžet jer to radimo svi. Važnije je govoriti kako možemo pomoći onima koji nemaju visoke prihode", rekao je nezavisni zastupnik Bojan Glavašević. Govora će u narednim mjesecima svakako biti. Građani se nadaju i efikasnim djelima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene