Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saborski odbor utvrdio užu listu kandidata za Ustavni sud

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno je danas utvrdio listu od sedam kandidata koje će predložiti Saboru za izbor pet sudaca Ustavnog suda, koji bi na tu dužnost trebali stupiti krajem godine.

Nakon što je prošlog tjedna obavio razgovor sa svih 17 kandidata za tu dužnost, odbor je danas listu kandidata suzio na Ivana Matiju, Zorana Pičuljana, Mirka Klinžića, Mirjanu Juričić, Antoniju Kovačić, Alda Radolovića i Maria Jelušića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biraju se zastupnici Evo što trebate znati prije izlaska na izbore za EU parlament Slika nije dostupna Snimanje 25. i 26. ožujka Termini snimanja za predstavljanje kandidata za Europski parlament na Nova TV d.d.

Kako ne bi raspravljali o svih 17 kandidata, članovi Odbora unaprijed su na listi zaokružili imena kandidata koje bi htjeli vidjeti u Ustavnom sudu.

U takvom izboru najviše je glasova (12) dobio Matija, potom Pičuljan (11), Klinžić (10), Juričić, Kovačić i Radolović po 10 te Jelušić osam glasova.

Mato Arlović (SDP) upozorio je da na užu listu nije ušao ni jedan od kandidata iz redova nacionalnih manjina, budući da je Milka Savić, za koju je na plenarnoj sjednici u srpnju glasovalo 62 zastupnika, danas dobila svega jedan glas, a drugog kandidata koji se izjasnio kao Srbin Đorđa Maravića zaokružilo je šest članova Odbora.

Ocijenio je da bi listu kandidata trebalo proširiti i Maravićem,
budući da je zaštita ljudskih i manjinskih prava jedna od primarnih zadaća Ustavnog suda.

Kako su mu HDZ-ovi članovi odgovorili da bi to moglo dovesti do raspršivanja glasova i ponovnog neuspjeha u izboru ustavnih sudaca, Arlović je najavio da će Maravića predložiti amandmanom.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) ocijenila je, pak, da je Mladen
Turkalj dobio svega dva glasa, jer je "jednog visokog HDZ-ovog dužnosnika osudio na temelju tužbe novinarke, na temelju Zakona o pravu na pristup informacijama".

Na njezine je optužbe odgovorio HDZ-ovac Florijan Boras, ističući da mu je Turkalj prijatelj, te da je osobno glasovao za njega, a SDP-ovcima je poručio da se "međusobno dogovore tko od njihovih dvoje članova Odbora nije glasovao za Turkalja".

I njegov stranački kolega Luka Bebić odbacio je optužbe da HDZ o sucima glasuje stranački, a kao dokaz je naveo činjenicu da je Matija, koji je i ranije bio SDP-ov kandidat, dobio glasove svih šest HDZ-ovaca, te da su HDZ-ovci za Matiju glasovali i u srpnju, kad su SDP-ovci bojkotirali glasovanje.

"Ako je vaš stav da bi ustavne suce trebao izabrati idući saziv,
mogli ste nam to reći, umjesto da ovdje gubimo vrijeme i iscrpljujemo se", poručio je Bebić SDP-ovcima.

Predloženu listu kandidata na kraju su podržali svi članovi Odbora.

Na zahtjev osam saborskih klubova na dnevni red sjednice Odbora uvršten je prijedlog novih Pravila o postupanju elektroničkih medija u izbornoj kampanji, koja bi trebala dokrajčiti praksu dugih emisija u kojima sve liste imaju jednaku minutažu i pristup.

Odbor će o tom prijedlogu raspravljati u utorak, a na novinarsko pitanje zašto se jedino HDZ protivi promjeni tih pravila, Luka Bebić je nakon sjednice odgovorio da nije riječ o protivljenju, nego da njegova stranka želi biti sigurna da se izmjena pravila ne kosi s Ustavom.

"Sklon sam vjerovati da se pravila mogu izmijeniti. Politička volja postoji, ako netko ne dovede u pitanje zakonitost takvog prijedloga", rekao je Bebić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene