Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz nezadovoljstvo oporbe

Saborski odbor podržao izmjene Zakona o porezu na dohodak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za financije podržao je prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, uz protivljenje oporbe koja smatra da ne bi trebalo smanjivati oporezivanje najviših primanja, da je nejasno kakav će učinak imati ukidanje poreznih olakšica te da će predložene izmjene dovesti u nezavidan položaj jedinice lokalne samouprave kojima će znatno pasti proračunski prihodi.

'Izmjenama se pristupa na krivi način jer porezno opterećenje pada na srednji sloj, one koji su na kredit kupili stanove i koje ne bismo trebali smatrati bogatašima s viškom novca', rekao je Gordan Maras (SDP) kojemu je teško razumljivo smanjivanje najviše stope na dohodak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPOREZIVANJE STUDENTSKIH PRIHODA Predstavnik studenata objasnio kako je došlo do ovakve situacije Slika nije dostupna Istražili smo Tko će sve pljeskati mjeri ukidanja porezne stope od 40 posto?

'Bez obzira što najviših plaća nema puno, riječ je o gesti koja nije dobra. Oni koji imaju više, moraju platiti više', rekao je, najavljujući da će SDP amandmanom zatražiti da se plaće više od 30.000 kuna oporezuju stopom od 55 ili 60 posto.

Upozorio je i da je nejasno kako će opstati lokalni proračuni, s obzirom da će županije, gradovi i općine temeljem izmijenjenog zakona ove godine uprihodovati 700 milijuna kuna manje nego lani. 'Vlada najavljuje porezno opterećenje imovine u desetom ili 11. mjesecu, a ja vas pitam kako će gradovi i općine isplatiti plaće u srpnju ili kolovozu', upitao je Maras.

Marić: Lokalne jedinice samouprave imaju najviše prostora za uštede

Predsjednik odbora Goran Marić (HDZ) suglasan je da se porezi ne bi smjeli mijenjati često ni usred godine, no ističe da recesija zahtjeva rješenja.

Uvjeren je da je predloženi model bolji od postojećeg, ali i istaknuo da je potrebno naći sustavno i dugoročno rješenje, što će se, uvjeren je, uskoro i dogoditi. Marić se usprotivio prijedlogu dijela vanjskih članova da se kao porezna olakšica, uz izdvajanja za treći mirovinski stup, poslodavcima prizna i životno osiguranje, a ustvrdio je da je osiguranje u Hrvatskoj 'najveći izvor korupcije'.

Uvjeren je i da će jedinice lokalne samouprave uspjeti održati svoje proračune. 'Jedinice lokalne samouprave imaju najviše prostora za uštede jer vidimo da i u nekim najmanjim općinama načelnici imaju visoke plaće, službene automobile i vozače i nisu učinili ništa da se prilagode u krizi', rekao je Marić.

Vanjski član Odbora Ante Bajo upozorio je da pola milijuna obveznika svake godine kroz porezne prijave traži povrat poreza, što po njegovu mišljenju znači da ne treba intervenirati u olakšice, nego širiti poreznu bazu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene