Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba vs. vladajući

'Investicije su nam u interesu, a vi se pravite Englezi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba usprotivila se danas Vladinu prijedlogu zakona o prostornom uređenju, ocijenivši kako je riječ o oduzimanju ovlasti gradova i općina i protuustavnom prijedlogu.

'Izdvojena gospodarska područja izvan naselja do sada su definirale jedinice lokalne samouprave, a sad će to činiti Vlada', rekao je Branko Bačić (HDZ), upozorivši kako je predloženi zakon predvidio da Vlada uredbom propisuje i objekte javne namjene. Predloženi zakon nazvao je ustavno upitnim.

'Središnja vlast ima zakone, strategiju, vlada donosi uredbe, Ministarstvo pravilnike i time se definira zakonodavni okvir. Ovim ulazimo poprijeko u taj sustav i kažemo - mi ćemo iz središnje vlasti utvrditi gdje će što biti', ocijenio je Bačić.

Da Vlada želi smanjiti ovlasti lokalne samouprave smatra i njegov stranački kolega Josip Borić. 'Što bi nama Vlada govorila kako će izgledati okoliš u mojoj općini, zato jer je neki investitor stavio šapu tamo', upitao je Borić.

Iako je Vlada predlagala da se o tri zakonska teksta kojima se uređuju prostorno planiranje, gradnja i građevinska inspekcija raspravlja objedinjeno, od toga se odustalo na zahtjev Kluba HDZ-a, koji smatra da je riječ o zakonima ključnim za razvoj Hrvatske i da ih treba razmotriti odvojeno. Ante Jerolimov (HDZ) podsjetio je kako je vladajuća koalicija u Planu 21 obećala da će regionalna i lokalna samouprava imati veće ovlasti u upravljanju prostorom. 'Sada dolazimo do toga da će nam iz Zagreba crtati neke dijelove kako se pojedini investitori sjete', spočitnuo je Vladi Jerolimov.

Laburist Branko Vukšić ocijenio je, pak, da svi zakoni koje Vlada šalje u Hrvatski saboru idu u smjeru centralizacije. 'Ova vlast nema povjerenja u nikoga, osim u sebe i aparatčike koje postavlja. Sve što donosimo u Saboru daje čim veću moć partiji i uspostavlja, ne demokratsku, nego partijsku državu', rekao je Vukšić.

Petar Baranović (HNS) smatra, međutim, da je razdvajanje ovlasti države, županija i lokalne samouprave najveća vrijednost predloženog zakona. 'Kao bivši čelnik lokalne samouprave jako dobro znam kako se igra igra od koje nije cijepljena ni jedna politička opcija. Konfrontacija između lokalne i regionalne razine zbog suprotstavljenih političkih opcija do sada je napravila velike štete i zakočila mnoge investicije. Pa šibenski GUP se piše dulje nego što je Dostojevski pisao 'Rat i mir'', rekao je Baranović.

Neučinkovitost lokalne samouprave u donošenju prostornih planova nazvao je najvećom kočnicom za investicije. 'Nezaposlenost nam je problem, investicije su nam u interesu, a vi se pravite Englezi, iako znate istinu da je sporo donošenje prostornih planova najveći problem u realizaciji projekata koji mogu značajno utjecati na BDP', spočitnuo je Baranović oporbi.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter

>> Saborska oporba: Čemu zakon koji ne propisuje i kazne

I ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš odbila je tumačenja da zakon centralizira odlučivanje u prostornom planiranju. 'Sada imamo program prostornog uređenja koji donosi Vlada, bez javne rasprave. Mi smo samo rekli - sada će se taj program zvati državni prostorni plan, o njemu će se provesti 60-dnevna javna rasprava u svih 556 jedinica lokalne samouprave i donosit će ga Sabor', istaknula je Mrak Taritaš.

Kazala je i da jedinice lokalne samouprave svoja građevinska područja izvan naselja sada planiraju tek kad im ta područja odredi županija, a da će sada moći samostalno odlučivati o gospodarskim zonama do određene površine.

Vladajućima su prigovorili i to što o tako važnim zakonima Sabor raspravlja u večernjim satima.

'Boli me što smo jučer cijeli dan raspravljali o jednom zakonu, a sada zakon koji bitno određuje budućnost i gospodarski razvoj Hrvatske raspravljamo kasno popodne, da javnost ne vidi', rekao je Tomislav Klarić (HDZ), kojemu smeta i što je u sabornici ostalo svega nekoliko zastupnika.

'Slažem se kako je šteta da ovako bitan zakon ide u ovom terminu, no to što nema zastupnika stvar je njihove odgovornosti i pristupa', uzvratio mu je Baranović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene