Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA PRIJEDLOG OPORBE

Zbog dugova u zdravstvu i problema sa sustavom cijepljenja: Sabor u utorak raspravlja o povjerenju ministru Viliju Berošu

Vili Beroš
Vili Beroš Foto: DNEVNIK.hr
Zbog blagdana Tijelova, koji je u četvrtak, Hrvatski sabor ovaj tjedan zasjedanje počinje u utorak, kada će raspravljati o prijedlogu 41 oporbenog zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu iskaže nepovjerenje.

Kao razloge za to,oporba navodi nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave, korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije koronavirusa kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje" Siniša Hajdaš Dončić zbog govora o izborima upozoren na prostačenje u Saboru Prostote u Saboru VIDEO "To je sad stvarno malo previše": Pala psovka za govornicom, zastupnik ne vidi ništa sporno

"Razlozi za opoziv svima su jasni - nagomilani dugovi u zdravstvu koji su doveli do toga da je bolnicama u jeku pandemije obustavljena isporuka lijekova. Usto, ogromni su problemi sa sustavom cijepljenja, a doznali smo da postoje i indicije za pogodovanje pri izradi sustava cijepise.hr", naveo je početkom svibnja SDP-ov Peđa Grbin motive za pokretanje inicijative koju su potpisima podržali svi oporbeni klubovi, osim Hrvatskih suverenista, no najavili su da će glasati za opoziv ministra Beroša.

Grbin je ustvrdio i da Ministarstvo zdravstva "naprosto ne funkcionira" te da nema reformi.

Beroš mora otići, ali njegov odlazak sam po sebi nije dovoljan. I nakon njegova odlaska svi zajedno moramo prionuti rješavanju nagomilanih problema u zdravstvenom sustavu, ocijenio je Grbin.

Vlada je odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja.

Oporbene primjedbe navedene su na nepunih deset stranica, Vlada je odbila na njih 13. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave COVID-a svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je "ostao na nogama".

Odbacila je oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja, procesu javne nabave, kao i navode vezane za mrežnu stranicu www.koronavirus.hr te nabavu savjetodavnih usluga.

Vlada navodi i kako bi se reformskim mjerama koje slijede trebala uspostaviti kvalitetnija, učinkovitija i fleksibilnija organizacijska struktura i upravljanje zdravstvenim sustavom.

Sabor će u srijedu raspraviti Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu, u podne će glasati te potom zaključiti ovotjedni rad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene