Nastavak sjednice Sabora - 3
Nastavak sjednice Sabora - 3 Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedanje, u petak bi trebao izglasati izmjene Zakona o potresu nakon što to nije uspio prošli tjedan jer je oporba napustila sabornicu i srušila kvorum za koji treba 76 zastupnika, a većina je u tom trenutku imala jednog manje.


I dok je oporba nakon toga poručivala da je većina ta koja treba osigurati kvorum i da je otišla jer je su s glasanja "skinute" izmjene Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, iz HDZ-a su uzvratili da je oporba iskoristila bolest Miroslava Tuđmana (HDZ) i napravila potez bez presedana u hrvatskoj političkoj kulturi, zaboravljajući ljude na Banovini pogođene razornim potresom.

Vezani članci Sabor o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom ''Nitko ne mora participirati odmah ništa'': Plenković objasnio model sufinanciranja obnove i obećao da će pomoći svima Razrušena Petrinja po snijegu Oporba zahtijeva osnivanje istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi, vladajući šute

Premijer Andrej Plenković i jučer je opetovao kako je ponašanje oporbe prošloga petka "bilo ispod svake razine", navodeći da zbog njezina odlaska nije proglašen ni Isključivi gospodarski pojas (IGP), ni donesena Nacionalna razvojna strategija do 2030.

"Jednostavno nije bilo na razini trenutka, nego je vođeno politikantstvom, a pritom ispod svih moralnih kriterija", izjavio je Plenković.

Sabor bi do glasanja, koje je s četvrtka prebačeno na petak, trebao odobriti da Miroslava Tuđmana, koji je umro u nedjelju navečer, zamijeni Tomislav Okroša, čime će saborska većina imati dovoljno zastupnika za izglasavanje zakona i odluka.

Do glasanja osam točaka za raspravu

Do glasanja u petak Sabor treba raspraviti osam točaka, među njima i zakonske izmjene kojima se zabranjuje masovno hidrauličko frakturiranje, tehnika koja je vrlo kontroverzna i upitna s aspekta očuvanja i zaštite okoliša.

Hidrauličko frakturiranje drobljenje je stijena hidrauličkom tekućinom pod vrlo visokim tlakom. Ta se tehnika rabi za vađenje zaostaloga plina, plina iz škriljevca ili u slojevima ugljena.

"U Prijedlogu zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika uvodi se zabrana masovnoga hidrauličkog frakturiranja", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te istaknuo kako se uvodi i značajnija transparentnost postupaka istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, uz uključivanje javnosti.

Tako se predlaže obveza objave nacrta pojedinih akata koji se odnose na naftno-rudarske projekte i građevinske dozvole, čiji sastavni dio moraju biti mjere zaštite okoliša i programi praćenja stanja okoliša iz provedenih postupaka procjene i ocjene utjecaja na okoliš. Kako bi javnost imala uvid i u pojedine uvjete koje su izdala nadležna tijela za te projekte i građevinske dozvole, to će biti objavljeno na mrežnoj stranici Ministarstva.

Zakonom se otvara mogućnost osnivanja razvojnog društva za poticanje razvoja i korištenja geotermalnim potencijalima Hrvatske radi ostvarenja povećanja udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije.

Među osam točaka koje ovaj tjedan čekaju na raspravu su i izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koje su predložili klubovi Zeleno-lijevog bloka i SDP-a.