Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donijeli odluku o raspuštanju Sabora

'Možda je ovo moj posljednji nastup, a odlazim uzdignuta čela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je danas posljednji put zasjedao u aktualnom sazivu.

13:01 - Zastupnici su jednoglasno podržali prijedlog odluke o raspuštanju Sabora u ovom mandatu.

'Želim vam još jednom dobro zdravlje, obiteljsku sreću i zajedništvo građana RH u važnim ciljevima', poručio je na kraju zastupnicima Josip Leko nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Peđa Grbin samo jedna u nizu afera Grbin očekuje potporu oporbe: "Smjena ministra i savjetnika ne znači ništa, predložit ćemo raspuštanje Sabora"

12:50 - Zastupnicima se još jednom obratio predsjednik Sabora Josip Leko.

'Prije nego stavim na glasovanje prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, dozvolite mi da s ove govornice zahvalim vama na suradnji. Ja ću ponoviti ono što sam već rekao, predsjednik sabora niti želi niti može niti hoće ocjenjivati rad nijednog zastupnika niti kluba zastupnika. S ove govornice, s predsjedničkog stola svi ste vi predstavnici i zastupnici građana Hrvatske i zaslužujete svako poštovanje s tog naslova.

Drugo što želim reći, da smo u mandatu, to mogu, moram, ocijeniti učinili ono što smo bili dužni. Prateći prioritete Vlade RH ostvarili smo rezultate, neki će biti zadovoljni s njima, neki neće, mi mislimo da smo učinili značajan iskorak, da su trenodvi promijenjeni u bolje.

Rekao bih da smo se našli u povijesnom trenutku kao zastupnici Hrvatskog sabora jer smo mi  svjedočili promjeni pozicije Hrvatskog sabora vezano za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. S tog naslova zastupnici Sabora su imali i dodatne obveze  i dodatnu odgovornost. Ponekad nam se čini da nismo ništa novirali, ali jesmo. Pojačali smo rad nekih radnih tijela i utvrdili njiihovu samostalnu odgovornost vezano za djelovanje hrvatskih predstavnika u tijelima EU kao što je Odbor Hrvatskog sabora za europske poslove ili Odbor za vanjsku politiku.

Donijeli smo i zakon o suradnji vlade i sabora te smo pojačali diplomatsku aktivnost članova Hrvatskog sabora. Sve aktivnosti Sabora naći će se na web stranicama Sabora, čak i putovanja u inozemstvo. 

Moram reći da je Sabor koristio svoju bolju poziciju da smo u okviru svojih putovanja ponekad zastupali i gospodarske interese Hrvatske, pa čak i vodili sa sobom gospodarstvenike i to se pokazalo dobrim.

Još nešto želim naglasiti, a da ne pretjeram - otvorili smo Sabor hrvatskim građanima i u stalnom su posjetu ovdje i mogu se informirati kako djeluje demokratski Sabor u posebnoj službi. Otvorili smo i edukativnu dimenziju Sabora pa smo imali simulirani parlament', rekao je, među ostalim, Leko.

12:35 - Hrvatski sabor je u petak, posljednjega dana zasjedanja, većinom glasova izmijenio državni proračun za ovu godinu te donio odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca iduće godine.

U uvjetima rasta BDP-a većeg od očekivanog, ukupni proračunski prihodi za 2015. povećani su za 1,8 milijardi kuna, na 108,2 milijarde.

Planirani rashodi povećani su sa 119 na na 120,7 milijardi kuna, a manjak državnog proračuna za 2015. planiran je u iznosu od 12,5 milijardi kuna ili 3,8 posto bruto domaćeg proizvoda.

Odlukom o privremenom financiranju, za prvo tromjesečje 2016. predviđeni su prihodi od 26,6 milijardi kuna, rashodi od 31,5 milijardi i proračunski manjak od 4,9 milijardi kuna ili točnije 4 milijarde 863 milijuna kuna.

Sabor je glasovao i o drugim raspravljenim točkama. Među ostalim je izmijenjen Zakon o stambenoj štednji na koju će maksimalni poticaj ove godine iznositi 245 kuna.

Članarine u turističkim zajednicama linearno su smanjene za 15 posto, izmijenjen je Prekršajni, Zakon o tržištu kapitala i Zakon o interoperabilnosti željezničkog sustava te donesen prostorni plan Parka prirode Biokovo.

Sa 101 glas 'za', osam 'protiv' i jedan 'suzdržan' osnovano je Sveučilište u Slavonskom brodu, deveto u Hrvatskoj.

10:59 - Sabor je odlučivao o ukidanju imuniteta saborskoj zastupnici Josipi Rimac. Sa 124 glasa za donesena je odluka.

10:54 - 'Moram ponoviti da sva stajališta, sve teze koje su iznesene nisu dobile demokratski odgovor u Saboru jer se ne mogu raspraviti. To su stajališta klubova, a ne Sabora, niti će se o njima glasovati.

Razvoj demokracije nije stao u svijetu pa nije stao niti u Hrvatskoj niti je završen s ovim mandatom i mi ćemo se nastaviti boriti i djelovati u smjeru izgradnje demokratskih institucija. Ali ja sa zadovoljstvom mogu reći da u hrvatskom društvu načelo vladavine prava izaziva najveću sigurnost. Iznad Sabora je Ustav, vladavima prava vrijedi i za Sabor.

Također želim nešto reći - predsjednika Sabora niti ima ambicije, niti ima pravo niti želi ocjenjivati niti jednog zastupnika niti klub, ali imam pravo reći ocjenu Saboru u cjelini i to ću reći bez ustezanja. Oni koji misle da je dobra retorika istodobno dobra politika mi imamo iskustva u Saboru to nije tako. Hvala onima koji su me pohvalili, ali i to da kažem - nisam opterećen vlastitim likom i djelom.

Nismo mi sretni sa sadašnjom situacijom kako se rješava kriza u Europi, a nismo sretni ni situacijom sa susjedima, ali poštujem načelo dobrosusjedskih odnosa, ne možemo ga zanemariti i mislim da bi dobro bilo da se vratimo na to načelo u odnosima koji izazivaju potrebu razumijevanja među susjedima za probleme koje nisu sami izazvali niti će ih sami moći riješiti. U tom smislu vrijedi pravilo da se u odnosima sa zemljama EU i sa susjdima treba poštivati minimum demokratskih standarda, to je tolerancija i stalan dijalog. Ovo sam morao reći jer mi je to bio unutarnji poriv', rekao je Josip Leko i zastupnike pozvao da usvoje dnevni red jer 'neće ići stankom na stanku'.

10:45 - 'Ispada da je Ustavni sud kriv za sve, ja to ne shvaćam. Mi smo trebali govoriti o nama, ovdje', rekao je Branko Vukšić koji je zatim citirao natpis 'bilo nam je bolje kad nam je bilo gore.'

'Mnogo se novca troši i trošilo se u zadnjoj godini mandata da bi se nesposobnost odglumila kao sposobnost, a ta hinjena sposobnost - legitimitet joj uvijek daje saborska većina', rekao je.

'Uvijek smo upozoravali da je um poput podobrana, funkcionira jedino kad je otvoren. A kad smo imali otvoren um dobivali smo packe. Kad smo govorili da ima gladnih, govoreno je da lažemo. Sad je odjednom Vlada našla 17.000 gladne djece', poručio je Vukšić u Saboru.

'Ispričavam se samo ako sam nekoga osobno uvrijedio', zaključio je.

10:41 - 'Valja reći i suočiti nas s činjenicom da zadnja 4. izborna ciklusa broj žena, hrvatskih parlamentarki, se nije pomaknuo, stalno stojimo na istom', rekla je u Saboru Gordana Sobol (SDP).

'Ustavni sud smatra da je parlamentarna demokracija važnija od ravnopravnosti spolova, a zaboravlja da nema parlamentarne demokracije ako ravnospravnost ne postoji', poručila je.

10:38 - 'Vlada i Ustavni sud uzimaju sebi u ovlasti ono što su ovlasti Sabora i kao zastupnik smatram svojom dužnošću da to kažem. Odluka od jučer i mjere vlade oko izbjegličke krize su kršenje zakona', rekao je Milorad Pupovac (SDSS).

'Koja je to pamet da se međunarodni problem izbjeglica pretvara u međudržavni. Koja je to pamet da se problem sirijskih izbjeglica pretvara u nacionalističke ispade između Hrvatske i Srbije. Koji je to interes', rekao je Pupovac.

'Svi koji prate međunarodnu politiku zadnjih mjeseci vide da između Washingtona i Moskve teče komunikacija kako da riješe problem Sirije, i unatoč tome Zagreb i Beograd počinju rat oko nečega što nije njihov problem', rekao je i pozvao Sabor da onima koji umanjuju i krše njegove ovlasti, zakone i odluke koje je donio, pošalje jasnu poruku, 'a to je da to ne može tako ići, da blokada na granici mora prestati danas i da pošalje poruku ustavnom sudu da tako više ne može'.

10:31 - 'Na početku je sve izgledako jako dobro, premijer je održao kvalitetan govor i činilo se da će ovaj saziv djelovati drugačije nego je to dosad bila praksa', rekla je Mirela Holy (ORaH).

'Nažalost ovaj saziv će ostati upamćen po tome da je jako velik broj zakona srušen na Ustavnom sudu', poručila je.

'Prije par dana sam nažalost morala podsjetiti da i ovaj saziv završavamo sa više od 100 neodgovorenih zastupničkih pitanja. Zbog toga se nažalost nije obistinilo ono što je bila namjera, da se Saboru vrati dignitet. Koliko smo bili neuspoješni u tome govori činjenica da nismo bili u stanju donijeti etički kodeks', rekla je i dodala da je rezultat svega toga niska ocjena kojom građani ocjenjuju rad Sabora.

10:25 - 'U radu Sabora nismo se nažalost bavili samo temama koje su bile na dnevnom redu. Kad smo razgovarali o zakonima koji se tiču socijalne politike za neke zastupnike bitka na Sutjeski još nije bila gotova', rekao je Petar Baranović.
 
'U vremenu u kojem građani žive jako teško u tom vremenu bili smo dužni puno ozbiljnosti u našem poslu, zapitajmo se iskreno jesmo li ispunili zadatak. Građani su nam dali ocjenu dovoljan. Zapitajmo se jesmo li odista zaslužnili ocjenu dovoljan, ili smo generalno zaslužili ocjenu ispod toga.

'Samo je jedna ocjena realna. Kad sam ulazio u Sabor osjećao sam silan ponos, zadnjih mjeseci kad bi me nepoznati ljudi pitali čime se bavite nije bilo jednostavno reći ja sam zastupnik. Hrvatski sabor je pao na niske grane i nadam se u ime kluba i kao čovjek da će sljedeći zastupnik doesgnuti primjerenu razinu', rekao je Baranović.

10:20 - 'Dok god sabor funkcionira kao demoraktski izabrani parlament, znamo da je Hrvatska usmjerena u pravom pravcu. Postavlja se pitanje jesmo li bili na visini zadatka kao zastupnici i zastupnice, jesmo li shvatili ulogu, ali o tome će svoju odluku donijeti javnost koja nas je nerijetko loše ocjenjivala. Tome su izravno doprinijeli oni koji su govornicu upotrebljavali za širenje netolerancije, katkad i govora mržnje', rekao je u Saboru Goran Beus Richembergh i podsjetio na preminulog predsjednika Sabora Borisa Šprema, a onda pohvalio Josipa Leku za njegovo djelovanje. Zahvalio mu je što je podizao standard nakon čega je uslijedio pljesak.

10:15 - Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) govorio je o smanjenu političkih prava žena, odnosno odluci Ustavnog suda da izmijeni izborni Zakon uoči raspuštanja Sabora. 

'Odluka Ustavnog suda je sramotna' rekao je.

'Ustavni sud rekao je da ne zna što je spolna uravnoteženost. Prema definiciji Vijeća Europe je 40 posto. Čudi me da žene, potencijalne kandidatkinje, nisu digle glas. Kolegica Turina je, ali mislim da ta tema nije apsorbirana. S ove govornice mora se izraziti jasno negodovanje prema takvom cirkusu. Dva mjeseca prije izbora ukida se dostignuti civilizacijskii nivo u pogledu ljudskih prava', rekao je.

10:11 - Davorin Mlakar (HDZ) rekao je da se 'danas može rezimirati kraj mandata u kojem je vladajuća većina uzela si za pravo tumačiti zakone i propise kojima se služimo na vrlo osobujan način'.

'Gotovo u pravilu slušali smo priče o demokraciji, zaštiti ljudskih prava... Mada smo svi to dužni osobito se za te vrijednosti trebaju zalagati oni koji nas zastupaju, to su predsjednik i potpredsjednici Sabora, ali i premijer. Ovaj saziv je učinio sve da onemogući demokratsku raspravu', rekao je Mlakar.

'Nismo ništa bolje očekivali od gospodina Stazića jer nam je već naučio što od njega možemo očekivati, ali po staroj narodnoj da prvo pomete vlastitim pragom on je to zaboravio', poručio je Mlakar.

'Način na koji ugledni predstavnici vladajuće većine se odnose ne samo prema političkim neistomišljenicima nego i prema čitavoj javnosti je nešto što govori u prilog toga da građani o Saboru misle jako loše', rekao je Mlakar.

09:53 - 'Morat ćemo završiti zasjedanje Sabora kako bismo izvan sabora nastavili predizbornu predodžbu', poručio je Josip Leko. Zastupnici su opet zatražili stanku.

Zadržite malo mira i dostajanstva, kolega Pupovac želi nešto reći, rekao je predsjednik Sabora dok je Pupovac tražio stanku.

Igor Dragovan je zatražio stanku jer zastupnici kasne pa bi bilo dobro da dođu zadnji dan. Zbog rada Sabora stanku je zatražio i Branko Vukšić. Zasjedanje se nastavlja nakon stanke, u 10.05 sati. 

09:50 - Zastupnici su minutom šutnje odali počast svima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku.

09:46 - 'Zloupotrijebiti se može sve, položaji i ovlasti pa se onda kandidirati za najviše funkcije. Nakon ove odluke ustavnog suda HDZ će moći ponovo staviti i Sanadera na liste', rekao je Nenad Stazić (SDP).

'Ne samo da sprska vlada pokušava destabilizirati Hrvatsku nego nas i vrijeđaju. A vlada nas brani, brani dostojanstvo Hrvatske, zato je ovdje napadaju. Minimum patriotizma bio bi u ovakvoj situaciji stati uz ovu Vladu. Biti domoljub za HDZ znači biti u sukobu građana i banaka stati uz banke i napustiti svoj narod', poručio je Stazić.

Nabrojao je HDZ-ovce kojima je skinut imunitet.

'Biti domoljub za SDP znači podići BDP, zaposlenost, spasiti građane dužničkog ropstva, umirovljenicima isplatiti božićnicu...', nabrajao je.

'Biti domoljub znači učiniti Hrvatsku za život poželjnom za sve poštene ljude. Želimo Hrvatsku kao zemlju takvih domoljuba', rekao je.

Nakon njega zastupnicima se obratio predsjednik Sabora.

'Ja ću ovo i dalje kvalificirati kao konferenciju za medije saborskih klubova jer se iznose stajališta klubova kao apsolutne istine, a nema omogućene demokratske rasprave, a rasprave nema jer nema poslovničke mogućnosti', poručio je Josip Leko. 

'Što se tiče rasprava o aktualnoj situaciji to moram reći - Hrvatska traži od susjeda da zajednički rješavamo problem koji je u našim zemljama i našim granicama, a nadilazi naše mogućnosti da ga riješimo, čak i mogućnosti EU, problem postaje svjetski, zato je vrlo jasno da se u dijalogu traži rješenje, nadam se da će biti uspostavljen ubrzo', rekao je Leko.

'Nema nadređenih, nije Sabor samo odgovoran Bogu, ovdje je odnos snaga utvrđen Ustavom i to treba poštivati', rekao je Leko.

09:39 - 'Danas je zadnji dan zasjedanja ovog Sabora, ali i dan Istarske županije. Javio sam se za riječ zbog blokada graničnih prijelaza na istoku zemlje. Momentalno neka hrvatska počne propuštati kamione, a o neko sortiranje neka se zaboravi', rekao je Damir Kajin (Klub nezavisnih zastupnika).

'Pustiti Bošnjake, Crnogorce...a ne Srbe to nije pametno. Sigurno ne pravdam Vučića, ali zasigurno ni ovo nije u redu. Čini se svjesna šteta hrvatskom i srpskom gospodarstvu. Hrvatska ima problem da su svi mediji pod šapom vlasti, a ako želimo živjeti u normalnoj državi mediji moraju biti slobodni. Idu izbori i zato molim da se zajamči sloboda', rekao je Kajin.

'I konačno, neka se sjedne, neka serazgovara, izvanrednim konferencijama za štampu ne možemo rješavati probleme', zaključio je Kajin.

09:32 - 'Dok Ustavni sud ruši Zakon mi imamo usijanje odnosa sa Srbijom u tolikoj mjeri da ću povjerovati Dujomiru Marasoviću koji je rekao da će premijer do kraja mandata početi vikati 'za dom spremni', rekao je Boro Grubišić (HDSSB).

'U ovo vrijeme moramo govoriti vrlo trezveno i ozbiljno o visini štete materijalne, ekonomske pa i skroz pokvarenih odnosa upravo ovakvim ponašanjem s obje strane, ali i ponašanjem našeg premijera. Šteta koja će nastati ne može se mjeriti samo materijalnim, nego i bitno narušenim srpsko hrvatskim odnosima', rekao je.

Za tri i pol godine opće politike vidjelo se kako diše ova Vlada, ali ne može se prevariti hrvatski narod. Jasno znaju što se sve radilo na rušenju dostojanstva hrvatskog naroda, na jednom tihom i vrlo sofisticiranom radu. Rekao bih da nikad jača nije bila antihrvatska nota. Sad pred izbore doživjet ćemo svašta, još će i Milanovića proglasiti u velikane hrvatske povijesti jer se usudio reći nešto. Gdje je bio tri i pol godine', zapitao se Grubišić.

09:27 - 'Mislim da je zastupnicima upućena poruka uzalud vam trud svirači i poruka 'vi možete i dlaje nastavljati podizati standarde demokracije, mi imamo konačnu riječ'. A ono što se dogodilo je da smo zadnji dan uoči raspuštanja Sabora tu odluku dobili na klupe, a odluka je donesena polovicom ožujka. Itekako je bilo vremena da Ustavni sud kaže svoj stav u proteklih šest mjeseci', rekla je Nada Turina Đurić (HNS).

'Izbori su pred nama, birači će odlučivati tko je pravilno razmišljao, tko je htio gurnuti Hrvatsku prema naprijed, a tko Hrvatsku gura natrag i gura ju u ponor', zaključila je.

09:26 - 'Ne želim govoriti o meritumu stvari, ali želim govoriti da se postupalo protivno poslovniku sabora. Vlada ne samo da ne poštuje dignitet Sabora nego ni zakone EU', rekao je Reiner.

'Kako je mandat počeo tako i završava, s danom raspuštanja Sabora Ustavni sud ukida odredbe vrlo važnog zakona. Kakvu sliku pružate hrvatskim građanima. Moram reći i da svi ovi predizborni salto mortali koje Vlada izvodi u dva tjedna od Syrize do Zlatne zore sasvim sigurno narod prepoznaje i neće honorirati. Toplo se nadam da će sljedeći saziv Sabora se puno odgovornije odnositi spram dokumenata koje donosimo', rekao je Željko Reiner (HDZ).

09:20 - Branko Vukšić (Klub nezavisnih ljevičara) prvi je govorio nakon stanke.

'Ne smatram ovo press konferencijom nego pravom zastupnika da govori za ovom govornicom. Maloprije je kolega Stazić rekao da će govoriti na temu zloupotreba saborske govornice u predizborne svrhe.  Zlouporaba govornice može se dogoditi samo u nedemokratskim državama, ali se može zloupotrijebiti proračun, moć... Ovdje se često zloupotrebljavalo, ali ako je bilo tko zloupotrebljavao govornicu bio je to Milanović', rekao je Vukšić.

'Ovo što se danas događa s izbjegličkom krizom može se parafrazirati igrama prijestolja, ovo su igre vlasti. Netko je jučer rekao od ministara da su se Mađari i Srbi dogovarali, vidi ti vraga, pa što se nismo i mi dogovarali, trebali smo, a ne dizati tenzije. Kako to da nisu bili veliki domoljubi tri i pol godine, a sad se maše sa zastavom domoljublja. Kaže jučer Milanović bombardiraju nas ludim idejama, cilj im je nered. Ne misli na one koji su dali izjave u Srbiji, a stvarno su bile degutantne i to trebamo osuditi, međutim on je mislio da opozicija želi izazvati nered.  Nered koji se izaziva, izaziva svojim postupcima Milanović, s tim da izjave predsjednice ne donose ništa dobro Hrvatskoj. A drugo dokazauje se slabovidnost političara. Kad kaže da je uzrok krize Merkel to je nepoznavanje činjenica', rekao je.

'Možda je ovo moj posljednji nastup, a odlazim uzdignuta čela jer se nisam ogriješio o moralne zakone kao mnogi', rekao je Vukšić.

09:05 - I danas je zasjedanje počelo u 9 sati kako bi zastupnici mogli iznijeti svoje mišljenje o temama o kojima žele. Branko Vuškić zatražio je stanku od 10 minuta kako bi obrazložio temu 'zlouporabe položaja u predizborne svrhe'.

Željke Reiner stanku je zatražio vezano za ukidanje odredbi izbornog zakona. Nada Turina Đurić također ja zatražila stanku zbog odredbe Ustavnog suda da ukine neke odredbe novog izbornog zakona.

Boro Grubišić je kao temu o kojoj želi raspravljati također naveo zlouporabu položaja u predizborne svrhe. Damir Kajin želi pričati o izbjegličkoj drami i zlouporabi medija u RH.

Nenad Stazić zatražio je stanku kako bi progovorio o zloupotrebi saborske govornice u predizborne svrhe u 9 ujutro. Predsjednik Sabora Josip Leko odradio je stanku do 9.15 sati.

Posljednje zasjedanje u aktualnom sazivu

Hrvatski sabor u petak posljednji put zasjedao u aktualnom sazivu, a predsjednik Sabora Josip Leko potvrdio je kako je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog odluke o njegovu raspuštanju u ponedjeljak, 28. rujna.

"Ona će biti uvrštena na dnevni red i nadam se da će biti donesena jer ju je potpisala većina klubova zastupnika u sadašnjem sazivu Sabora, te da će se Sabor raspustiti s 28. rujna", kazao je Josip Leko novinarima.

Saborske službe zastupnicima su u četvrtak dostavile i naputak vezan uz prestanak njihovih mandata, u kojem ih izvještavaju da svoj mandat nastavljaju do konstituiranja novog saziva Sabora.

Izbori se trebaju održati najmanje 30, a najviše 60 dana od dana raspuštanja sabora, a raspisuje ih predsjednica Republike. 

'Zastupnici planu, a ja hladim'

Saborska sjednica u petak ujutro počinje u 9 sati, na obzirom na to da saborski klubovi u zadnje vrijeme običavaju tražiti stanku po pojedinim temama.

U 9:30 sati slijedi glasovanje o raspravljenim točkama koje započinje Izvješćem mandatno imunitetnog povjerenstva, a završava glasovanjem o prijedlogu odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene