Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Plenković poručio - Hrvatska je spremna za brexit: "Donijeli smo potrebne zakone, sve službe imaju pune informacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U raspravi o Izvješću o sastancima Europskog vijeća koje je podnio, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u srijedu u Hrvatskom saboru da je Hrvatska spremna za brexit, odnosno izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

"Što se tiče naše pripravnosti, ona je tu, mi smo donijeli potrebne zakone, sve službe imaju pune informacije, ministarstvo je objavilo informacije na web stranicama jer se ovo moglo dogoditi i ranije da nismo postigli dogovor o produljenju do 31. listopada", rekao je Plenković.

Premijer je kao netočne odbacio tvrdnje zastupnika SDP-a Gordana Marasa da se nudio za dužnost predsjednika Europskog vijeća.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Joško Klisović rekao je premijeru kako nije lijepo što sve zasluge za pozicioniranje Hrvatske u Europskoj uniji pripisuje sebi. Premijeru je poručio da ga nije uspio uvjeriti da je odigrao najbolju kartu vezano uz izbor članova u Europsku komisiju budući da članice iz istočne Europe nisu dobile ni jedno od pet najutjecajnijih mjesta u Europskoj komisiji.

Pročitajte i ovo Britanski parlament (Foto: AFP) Je li suspenzija nezakonita? Britanski vrhovni sud odlučuje o legalnosti suspenzije parlamenta: Johnson bi mogao biti izložen snažnim pritiscima

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Hoće li privući birače? Britanski liberalni demokrati usvojili politiku otkazivanja Brexita, žele ostati u EU

Vezano za imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za demokraciju i demografiju, Klisović je rekao da će je podržati u rješavanju demografskih pitanja, a zanima ga kako će ona tome pridonijeti.

Domagoj Ivan Milošević (klub HDZ-a) podržao je izvješće, no smatra također da je zastupljenost predstavnika iz istočne Europe trebala bita bolja.

S Miloševićevom ocjenom složila se Vesna Pusić (Klub Glasa), koja je rekla da premijer s ostalim pregovaračima nije baš dobro odradio taj posao. Ocijenila je kako je svojatanje uspjeha Hrvatske u EU štetno za zemlju i njezino daljnje uspjehe u EU.

Pusić je upozorila da Hrvatska na svoj račun dobiva kritike zbog uhićenja novinara Gordana Duhačeka. Kad se to počne događati, to je zvono za uzbunu za nas, rekla je Pusić.

Upozorila je da se u Hrvatskoj za razliku od 2015. kad je u migrantskoj krizi osvjetlala obraz, danas tuče migrante i vraća u BiH. Po njezinim riječima "postoji ogroman nesrazmjer kako se pokazujemo prema vani i ono što se događa unutar naše kuće".

Nenad Stazić (SDP) smatra da bi Hrvatska mogla imati problema kad preuzme predsjedanjem EU jer se nekoliko ulica u Hrvatskoj još zove po doglavniku ustaškog poglavnika Mili Budaku.

Milorad Pupovac (klub SDSS-a) ocijenio je kako je brexit prijelomna točka u projektu EU jer se očekuje novo preslagivanje unutar EU i potencijalno slabi politika njezina proširenja.

EU je fragilnija danas nego prije sedam godina i treba ju osnažiti. Kako to učiniti uvjetima brexita i kako zaustaviti demografske gubitke u istočno i jugoistočnoj Europi, upitao je Pupovac, poželjevši Dubravki Šuici puno uspjeha u rješavanju tog problema.

Miro Bulj upozorio je na vrlo slabu iskorištenost sredstava fondova EU za poljoprivredu od samo 7 posto. Tvrdnja da će Hrvatska završiti kao NDH je prijetnja Raškovićevih sljedbenika, ustvrdio je Bulj, ocijenivši da je to nedopustivo.

Odgovarajući na upit Marasa što je s prijavom Porezne uprave u slučaju Dubravke Šuice koja nije mogla imovinu opravdati prihodima, Plenković je rekao da je taj postupak okončan. Maras je, međutim, o tome zatražio potpunu informaciju, ustvrdivši da nepotpuna informacija nije dobra za Šuicu ni Hrvatsku. Od djelovanja Šuice u Europskoj komisije, Maras je rekao da ne očekuje veliku korist za Hrvatsku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene