Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski je Sabor danas većinom glasova prihvatio zaključke Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) na temelju kojih odobrava istragu i pritvaranje Branimira Glavaša zbog utjecaja na svjedoke, ali i zbog težine kaznenog djela za koje ga se tereti u tzv. slučajevima selotejp i garaža.


U tim se slučajevima Glavaša tereti za ratni zločin nad civilima, u Osijeku 1991.

Vezani članci Slika nije dostupna Osobe bliske Glavašu: Za pokušaj podmićivanja sudaca doznali smo iz medija Slika nije dostupna Ivan Drmić nagodio se s USKOK-om

Glasovima 106 zastupnika, uz pet protiv i tri suzdržana, Sabor je prihvatio odluku MIP-a i odobrio pritvaranje i pokretanje istrage protiv Glavaša po zahtjevu osječkog tužiteljstva u slučaju "selotejp".

Sabor je potvrdio i odluku MIP-a da se odobri Glavaševo pritvaranje u slučaju "garaža", što je tražio istražni sudac zagrebačkog županijskog suda Zdenko Posavec zbog utjecaja na svjedoke. Za tu je odluku glasovalo 108 zastupnika, tri su bila protiv, a jedan suzdržan.

Sabor je potom potvrdio i odluku da ga se, u istom slučaju, pritvori i po osnovi težine kaznenog djela, na zahtjev zagrebačkog tužiteljstva, koji je naknadno odobrio i istražni sudac te izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda.

Za tu je odluku glasovalo 105, protiv je bilo pet, a suzdržana tri zastupnika.

Iako je HDZ prošloga tjedna predložio zaključak kojim se protivi Glavaševu pritvaranju i po osnovi težine kaznenog djela te pritvoru u slučaju "selotejp", nakon jučerašnje sjednice Kluba, većina njegovih zastupnika danas je podržala odluke MIP-a, a manji dio njih bio je suzdržan.