Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izvijestio je da Sabor danas, zbog dodatnih konzultacija unutar Kluba HDZ-a, neće glasovati o izvješćima Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje, uz ostalo, odobrava da se Branimiru Glavašu ukine zastupnički imunitet i i tako odobri pritvaranje i po osnovi težine kaznenog djela u slučaju sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991.


"Radi dodatnih konzultacija danas nećemo glasovati o izvješćima MIP-a", kazao je Šeks, nakon što su ga predstavnici klubova HSP-a, HDSSB-a i IDS-a na početku zasjedanja upitali hoće li danas Sabor, kako je ranije najavljeno, glasovati o raspravljenim točkama, među kojima i o izvješćima MIP-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosor: Šišljagićeve izjave govor su mržnje Slika nije dostupna Glavaš: Đapić ne može biti ni predsjednik kućnog savjeta, a kamoli gradonačelnik

Pero Kovačević (HSP), Vladimir Šišljagić (HDSSB) i Damir Kajin (IDS) od Šeksa su zatražili pojašnjenje vezano uz današnje napise u medijima da se, nakon jučerašnjeg sastanka vrha HDZ-a, odgađa glasovanje o Glavašu.

Šišljagič je Šeksu i HDZ-u zamjerio da su žurno sazivali sjednice MIP-a kada se odlučivalo o zahtjevima tužiteljstva da se Glavaša pritvori i pokrene istraga za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, da je Sabor prije dva dana o svemu tome zaključio raspravu, a da se sada sve odgađa i odugovlači.

"Obrazloženje da se glasovanje odgađa zbog konzultacija ne može zadovoljiti ni mene ni većinu kolega. S kim se to morate konzultirati, s Državnim odvjetništvom, s međunarodnom zajednicom? Tko je taj koji je iznad Sabora da se s njim morate konzultirati?", upitao je Šišljagić predsjednika Sabora.

Šeks mu je odgovorio da Klub HDZ-a želi obaviti dodatne konzultacije "o utvrđivanju stajališta kako se odrediti prema pojedinim dijelovima izvješća MIP-a".

U Saboru je u tijeku stanka koju su zatražili klubovi HSP-a, HDSSB-a, IDS-a i HDZ-a.

Sabor je prije dva dana raspravio izvješća MIP-a po kojima se odobrava pritvaranje Glavaša zbog tzv. slučaja garaža i po osnovi teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, te pokretanje istrage i pritvaranje za tzv. slučaj selotejp.

No, HDZ je tada predložio zaključak po kojemu bi se, u tzv. slučaju garaža za koji se vodi istraga na zagrebačkom sudu, odobrilo pritvaranje Glavaša samo po osnovi mogućeg utjecaja na svjedoke, ali ne i za težinu kaznenog djela.

HDZ je zaključkom predložio i da se ne odobri pritvaranje Glavaša u slučaju selotejp, što je tražilo osječko tužiteljstvo, već samo da se pokrene istraga.


Bebić: Nastojimo donijeti najmudrije rješenje

Nastojimo donijeti najmudrije i najbolje rješenje u okolnostima u kojima se nalazimo, izjavio je čelnik Kluba HDZ-a Luka Bebić, objašnjavajući razloge HDZ-a za odgodu glasovanja o odlukama Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Branimiru Glavašu skine zastupnički imunitet te odobri njegovo pritvaranje i pokretanje kaznenog postupka.

Bebić je, nakon stanke koju su zatražili klubovi HSP-a, HDSSB-a, IDS-a, nezadovoljni odgodom glasovanja, te HDZ-a, kazao da je Klub HDZ-a zaključio da mu je potrebno "kraće vrijeme" za konzultacije o odlukama MIP-a, odbacujući novinska nagađanja da je zbog 'slučaja Glavaš' došlo do raskola u vladajućoj stranci. "To najbolje demantira jednoglasna odluka Kluba HDZ-a da se odgodi glasovanje", rekao je.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) i Anto Đapić (HSP) ocijenili su da nema nikakvog razloga za odgodu glasovanja, a usprotivili su se, kako su kazali, pritiscima medija i pravosuđa na Sabor, odnosno optužbama da se Sabor miješa u poslove sudbene vlasti.

Istaknuli su da se Sabor, u raspravi o izvješćima MIP-a prije dva dana, nije miješao u sudske postupke protiv Glavaša, već da se, u skladu s ustavnom ovlasti, bavio procedurom skidanja zastupničkog imuniteta.

"Pritisak se radi na Sabor, a ne na hrvatsko pravosuđe", naglasio je Đapić, koji je najavljenu odgodu glasovanja o izvješćima MIP-a nazvao "sumrakom demokracije".

Njegovo mišljenje dijeli i Šišljagić, koji je medije optužio da su već osudili Glavaša, a glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da prijeti Saboru i sugerira mu kakvu odluku treba donijeti, s obzirom na medijske napise da će podnijeti ostavku ako se Glavaša ne pritvori i po osnovi težine kaznenog djela ratnog zločina protiv civila. Bajić je to jučer demantirao.

HDZ je prozvao je da podliježe pritiscima medija i pravosuđa, te međunarodne zajednice, ocijenivši da je povjerenik Europske komisije za Hrvatsku Vincent Degert izjavom da Komisija prati događaje oko Glavaša "sugerirao da Sabor ne može samostalno donijeti odluke, da u Saboru nema pameti, da ne zna što radi".

Bebić se složio s tvrdnjama Đapića i Šišljagića da bi Sabor skidanje imuniteta zastupniku trebao odobriti samo ako to zatraži istražni sudac, a ne tužiteljstvo, ali i naglasio da važeći propisi to pravo omogućavaju i tužiteljstvu.

Damir Kajin (IDS) poručio je HDZ-u da "pravosuđe ne pretvara u svoju filijalu", te da "Hrvatsku ne vraća u 90-te", uvjeren da je 'slučaj Glavaš' Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu da bi ga testirao.

HSP-ovci su Kajina optužili da govorom mržnje progovara o događajima iz 90-ih i stvaranju hrvatske države, da svojim istupom Hrvatsku vraća u 1971. kada se sudilo hrvatstvu.

Kajinu je replicirao i Šišljagić, ustvrdivši da bi Haški sud odavno podigao optužnicu protiv Glavaša da je imao i jedan element za sumnju da je Glavaš počinio zločine u ratnom Osijeku.

Sabor je počeo raspravu o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.