Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor odgodio Glavaša, čeka se 'najmudrije' rješenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izvijestio je da Sabor danas, zbog dodatnih konzultacija unutar Kluba HDZ-a, neće glasovati o izvješćima Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje, uz ostalo, odobrava da se Branimiru Glavašu ukine zastupnički imunitet i i tako odobri pritvaranje i po osnovi težine kaznenog djela u slučaju sumnje da je počinio ratni zločin protiv civila u Osijeku 1991.

"Radi dodatnih konzultacija danas nećemo glasovati o izvješćima MIP-a", kazao je Šeks, nakon što su ga predstavnici klubova HSP-a, HDSSB-a i IDS-a na početku zasjedanja upitali hoće li danas Sabor, kako je ranije najavljeno, glasovati o raspravljenim točkama, među kojima i o izvješćima MIP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavašu nastavak suđenja, ali bez pritvora Slika nije dostupna Šišljagić poručio Đapiću da u sukobe ne upliće Glavaša

Pero Kovačević (HSP), Vladimir Šišljagić (HDSSB) i Damir Kajin (IDS) od Šeksa su zatražili pojašnjenje vezano uz današnje napise u medijima da se, nakon jučerašnjeg sastanka vrha HDZ-a, odgađa glasovanje o Glavašu.

Šišljagič je Šeksu i HDZ-u zamjerio da su žurno sazivali sjednice MIP-a kada se odlučivalo o zahtjevima tužiteljstva da se Glavaša pritvori i pokrene istraga za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, da je Sabor prije dva dana o svemu tome zaključio raspravu, a da se sada sve odgađa i odugovlači.

"Obrazloženje da se glasovanje odgađa zbog konzultacija ne može zadovoljiti ni mene ni većinu kolega. S kim se to morate konzultirati, s Državnim odvjetništvom, s međunarodnom zajednicom? Tko je taj koji je iznad Sabora da se s njim morate konzultirati?", upitao je Šišljagić predsjednika Sabora.

Šeks mu je odgovorio da Klub HDZ-a želi obaviti dodatne konzultacije "o utvrđivanju stajališta kako se odrediti prema pojedinim dijelovima izvješća MIP-a".

U Saboru je u tijeku stanka koju su zatražili klubovi HSP-a, HDSSB-a, IDS-a i HDZ-a.

Sabor je prije dva dana raspravio izvješća MIP-a po kojima se odobrava pritvaranje Glavaša zbog tzv. slučaja garaža i po osnovi teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, te pokretanje istrage i pritvaranje za tzv. slučaj selotejp.

No, HDZ je tada predložio zaključak po kojemu bi se, u tzv. slučaju garaža za koji se vodi istraga na zagrebačkom sudu, odobrilo pritvaranje Glavaša samo po osnovi mogućeg utjecaja na svjedoke, ali ne i za težinu kaznenog djela.

HDZ je zaključkom predložio i da se ne odobri pritvaranje Glavaša u slučaju selotejp, što je tražilo osječko tužiteljstvo, već samo da se pokrene istraga.


Bebić: Nastojimo donijeti najmudrije rješenje

Nastojimo donijeti najmudrije i najbolje rješenje u okolnostima u kojima se nalazimo, izjavio je čelnik Kluba HDZ-a Luka Bebić, objašnjavajući razloge HDZ-a za odgodu glasovanja o odlukama Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Branimiru Glavašu skine zastupnički imunitet te odobri njegovo pritvaranje i pokretanje kaznenog postupka.

Bebić je, nakon stanke koju su zatražili klubovi HSP-a, HDSSB-a, IDS-a, nezadovoljni odgodom glasovanja, te HDZ-a, kazao da je Klub HDZ-a zaključio da mu je potrebno "kraće vrijeme" za konzultacije o odlukama MIP-a, odbacujući novinska nagađanja da je zbog 'slučaja Glavaš' došlo do raskola u vladajućoj stranci. "To najbolje demantira jednoglasna odluka Kluba HDZ-a da se odgodi glasovanje", rekao je.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) i Anto Đapić (HSP) ocijenili su da nema nikakvog razloga za odgodu glasovanja, a usprotivili su se, kako su kazali, pritiscima medija i pravosuđa na Sabor, odnosno optužbama da se Sabor miješa u poslove sudbene vlasti.

Istaknuli su da se Sabor, u raspravi o izvješćima MIP-a prije dva dana, nije miješao u sudske postupke protiv Glavaša, već da se, u skladu s ustavnom ovlasti, bavio procedurom skidanja zastupničkog imuniteta.

"Pritisak se radi na Sabor, a ne na hrvatsko pravosuđe", naglasio je Đapić, koji je najavljenu odgodu glasovanja o izvješćima MIP-a nazvao "sumrakom demokracije".

Njegovo mišljenje dijeli i Šišljagić, koji je medije optužio da su već osudili Glavaša, a glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da prijeti Saboru i sugerira mu kakvu odluku treba donijeti, s obzirom na medijske napise da će podnijeti ostavku ako se Glavaša ne pritvori i po osnovi težine kaznenog djela ratnog zločina protiv civila. Bajić je to jučer demantirao.

HDZ je prozvao je da podliježe pritiscima medija i pravosuđa, te međunarodne zajednice, ocijenivši da je povjerenik Europske komisije za Hrvatsku Vincent Degert izjavom da Komisija prati događaje oko Glavaša "sugerirao da Sabor ne može samostalno donijeti odluke, da u Saboru nema pameti, da ne zna što radi".

Bebić se složio s tvrdnjama Đapića i Šišljagića da bi Sabor skidanje imuniteta zastupniku trebao odobriti samo ako to zatraži istražni sudac, a ne tužiteljstvo, ali i naglasio da važeći propisi to pravo omogućavaju i tužiteljstvu.

Damir Kajin (IDS) poručio je HDZ-u da "pravosuđe ne pretvara u svoju filijalu", te da "Hrvatsku ne vraća u 90-te", uvjeren da je 'slučaj Glavaš' Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu da bi ga testirao.

HSP-ovci su Kajina optužili da govorom mržnje progovara o događajima iz 90-ih i stvaranju hrvatske države, da svojim istupom Hrvatsku vraća u 1971. kada se sudilo hrvatstvu.

Kajinu je replicirao i Šišljagić, ustvrdivši da bi Haški sud odavno podigao optužnicu protiv Glavaša da je imao i jedan element za sumnju da je Glavaš počinio zločine u ratnom Osijeku.

Sabor je počeo raspravu o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene