Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora nakon žustre rasprave o zatjevu da se Glavašu ukine zastupnički imunitet radi pritvora zbog postupka u tzv. slučajevim 'Garaža' i 'Selotejp' zaključilo je kako mu treba ukinuti imunitet, ali ga ne treba pritvarati.


Nakon 14 mjeseci pritvora i većine svjedoka koji su iskaz dali u obrani, zaključeno je da nema potrebe za produljenjem pritvora. 

Vezani članci Slika nije dostupna Osijek: U Skupštini političko preslagivanje, dva SDP-ovca uz HDSSB Slika nije dostupna 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

Tako su se složili HDZ-ovi i HDSSB-ovi predstavnici mandatno-imunitetnog povjerenstva te su s pet naspram četiri nadglasali SDP i SDSS koji su smatrali kako Sabor ne treba ulaziti u meritum i treba ukinuti imunitet i sudu ostaviti na odlučivanje treba li Glavaš biti u pritvoru ili ne.

Nastavak kaznenog postupka povjerenstvo je izglasalo jednoglasno.

Na pitanje novinara je li glasovanje HDZ-a i HDSSB-a rezultat trgovine radi podupiranja Sanaderove Vlade, Vladimir Šišljagić odgovorio je 'ne, nema trgovine'.

O prijedlogu povjerenstva trebaju odlučiti saborski zastupnici koji će o tome glasovati na kraju današnje sjednice.

Obrazlažući prijedlog da se ne dozvoli pritvaranje, Šišljagić je
kazao da više nema niti jednog razloga da se Glavaš u nastavku suđenja za ratne zločine nad osječkim Srbima ne brani sa slobode. 

Na sudu je iznio obranu, nitko od suoptuženika u svojim ga obranama nije teretio i nema straha da se neće odazivati na ročišta, jer je i njemu u interesu da se suđenje čim prije okonča, kazao je, među ostalim, Šišljagić.

Osim toga postupak se treba nastaviti neopterećen politikom,
zaključio je Šišljagić, koji je ustvrdio da je tijekom Glavaševa
kaznenog progona zabilježen niz pritisaka na sudove, svjedoke, ali i saborsko povjerenstvo kako bi se Glavaša osudilo za zločine koji mu se stavljaju na teret.

"Činjenica je da su zločini počinjeni i da je netko odgovoran, a oni koji su ih počinili trebaju odgovarati", dodao je.

Predstavnici SDP-a Arsen Bauk, Ivan Hanžek i Gordana Sobol isticali su da se odobravanjem samo dijela zahtjeva Državnog odvjetništva Sabor miješa u posao sudova, jer se pravosuđu ne omogućuje da samo odluči treba li Glavaš tijekom suđenja biti u pritvoru ili na slobodi.

I predstavnik srpske manjine Ratko Gajica smatra da je davanje suglasnosti samo za kazneni progon, ali ne i za pritvor, ograničavajuće za pravosuđe. 

Postupak se treba nastaviti zbog optuženika, Hrvatske i žrtava, a udovoljavanjem samo dijela zahtjeva tužiteljstva povjerenstvo šalje poruku da je u raskoraku, rekao je
Gajica.