Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor u petak će razmotriti prijedlog novog zakona o muzejima, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju.


Riječ je o usklađivanju hrvatskog s europskim zakonodavstvom, a muzejima i galerijama omogućio bi obavljanje gospodarske djelatnosti, sukladno posebnim propisima. Omogućit će se i djelovanje u Hrvatskoj muzeja i galerija sa sjedištima u drugim članicama EU, a strani muzeji svoju će djelatnost obavljati na privremenoj i povremenoj osnovi.

Vezani članci Gordan Maras Maras nakon pada GUP-a: "Jedino pritiskom na Bandića i HDZ možemo doći do promjena" Sjednica u Saboru - 2 Sabor u petak o Izvješću o radu probacijske službe za 2018.

Predloženi zakon precizira uvjete pod kojima se mogu osnovati muzeji i galerije kao samostalne ustanove te muzeji, galerije i zbirke u sastavu drugih pravnih osoba.

Zakon će omogućiti da muzej i galeriju kao javnu ustanovu mogu zajednički osnovati Republika Hrvatska, županija, Grad Zagreb, grad, općina i fizička i pravna osoba. Proširuje se popis stručnih muzejskih zvanja sa zvanjima koja su u međuvremenu tehnološkim razvojem i razvojem muzejske struke postala sastavni dio muzejskog stručnog osoblja, poput voditelja marketinga ili voditelja odnosa s javnošću.

Leko o nastupima zastupnika: 'To se zove sataraš diskusija'

Omogućit će se stručno napredovanje u stručnim muzejskim zvanjima i polaganje stručnog ispita za zvanja u muzejskoj struci, kako zaposlenicima u muzejima i galerijama, tako i samostalnim stručnjacima koji na profesionalnoj osnovi samostalno obavljaju poslove muzejskog stručnog osoblja.

Predloženim zakonom omogućuje se sudjelovanje predstavnika svih radnika u muzejskom vijeću. Preciziraju se uvjeti za imenovanje ravnatelja muzeja i galerije te njegove zadaće. Centrima kulture, otvorenim i pučkim učilištima te drugim organizacijama za izobrazbu odraslih kojima su osnivači općine i gradovi do 10.000 stanovnika omogućuje se obavljanje muzejske djelatnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook