Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sabor bi na kraju tjedna trebao glasovati i o ranije raspravljenim točkama, među kojima je i izvješće Mladena Bajića.


Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za 2012.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Broj tužbi građana protiv Hrvatske u 2013. veći za 78 posto' Slika nije dostupna Kajin HDZ-ovom Josipu Boriću: Zar niste vi član zločinačke organizacije?

Taj sud je u 2012. donio 23 presude u predmetima u kojima je tužena Hrvatska, a u pet slučajeva utvrdio je da nije bilo povrede konvencijskog prava.

Ured je izvršio 19 presuda, na temelju kojih je iz državnog proračuna isplaćeno 325.950 eura, 70 posto više nego godinu ranije.

Zastupnica RH Štefica Stažnik u izvješću ističe značajno povećanje broja predmeta zbog povrede konvencijskih prava - prava na suđenje u razumnom roku, prava na život, zabrane mučenja, ponižavajućeg i nečovječnog postupanja, povrede prava na mirno uživanje vlasništva itd. te dodala kako uredu zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava treba omogućiti bolje uvjete zbog porasta zahtjeva.

Naglašava da su osobitu pozornost privukli predmeti koji se odnose na istrage ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, pritvorski predmeti u kojima su postupci pokrenuti zbog prekomjerne duljine pritvora, nedostatnih razloga za pritvor ili zbog neodlučivanja Ustavnog suda o produljenju pritvora te predmeti koji se odnose na pitanje neprenesene devizne štednje u Ljubljanskoj banci.

SDP-ov Josip Kregar za govornicom je rekao kako porast broja predmeta nije izraz rada ovog Ureda nego izraz okolnosti ovog društva, 'Hrvatska nije društvo u kojem vlada poštenje i u kojem vlada povjerenje u profesionalno sudstvo', rekao je Kregar te dodao kako treba dati podršku ovom izvješću kao i poticaj samom Uredu.

HDZ i Laburisti tražili razloge za neglasovanje o Izvješću rada DORH-a

Sabor bi na današnjoj sjednici trebao glasovati o ranije raspravljenim točkama, među ostalim i o izvješću glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o radu državnih odvjetništava u 2012.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook