Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljavajuća razina

Marić (HDZ) traži da se ispitaju plaće guvernera i viceguvernera HNB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sukoba interesa lani je izrečeno 294 tisuće kuna kazni, no od toga se 76 tisuća kuna neće moći naplatiti. Naime, plaća se može dužnosniku obustaviti samo dok je dužnosnik. Kada ju prestane primati ili je volonter ne ulazi u takvu sankciju.

12.47 -  Darija Orešković, presjednica Povjerenstva, zaključno je kazala:

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

'Nastojali smo se uhvatiti sa samom srži problema, da izvješće posluži kao poticaj i pomoć te za podizanje digniteta politike kao profesije. No, pojedini zastupnici, pokazala je današnja rasprava, ne poznaju dovoljno sukob interesa. Najveći posao imali smo oko imovinskh kartica, dobili smo ih preko 3000. Trebali smo ih administrativno obraditi, i to ručno. Bilo bi logično da postoji elektronički obrazac, odnosno baza, i to ćemo imati od iduće godine.

Preporuka je EK da se na razini Sabora donese Etički kodeks. Isto tako, zalažemo se da članovi uprave HBOR-a i drugih uvrste u dužnosti onih koji podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa', zaključila je Orešković.
 

11.47 - Goran Marić (HDZ) kazao je da Povjerenstvo radi odgovorno i savjesno i stručno.

'Uočio sam da je preopterećeno. Ako je preko 223 dužnosnika tražilo mišljenje, znači da zakon nije dovoljno dobar i jasan. Nesporno je da ga treba poboljšavati, hitno', kazao je.

Svaki dan mijenjamo dužnosnike ko na tekućoj traci, napomenuo je Marić.

'Logično bi bilo da imamo registar tko je kamo otišao u roku od godinu dana a ne da imamo anonimne prijave. I kako je moguće da u HNB-u guverner i viceguverner primaju naknadu za rad u Savjetu HNB-a? Onda su to pretvorili u dio plaće pa im se povećala za 30 posto. Zamislite da ministar prima naknadu za rad u Vlad?! Zamolio bih da se to ispita', poručio je Marić.

'U Hrvatskoj direktor privatne banke može otići za direktora državne koju je ta privatna kupila, i to nije sukob interesa ali se ne može dogoditi obratno jer to jest? Ne znam kako biti pristojan i kako bih nazvao tu perverziju.
Imamo tri ministra koji su u sukobu interesa. Najminimalnije što bi trebali napraviti je - ostavka! Ajmo napraviti takav zakon', kazao je Marić.

10.46 - Stjepan Milinković iz HDZ-a je Kajinu poručio da je koncetriran isključivo na istru ali da valjda iz iskustva zna što govori: 'Kada bi vi nastupili u Bruxellesu 'pipl mast trast as' bila bi mlaka vodica!'

Kajin mu nije ostao dužan: 'Za parlamentarizam u Bruxellesu je izuzetna šteta da Karamrko nije primjetio sve vaše kvalitete.'

10.42 - Damir Kajin (nezavisni): Korupcija u Hrvatskoj preselila se, zbog velikih kontrola, s visokih na niže razine.

'Netko kupi zemljište za kunu, dvije pa ga proda za milijune', ustvrdio je Kajin.  Posve je normalno, kaže, da u Hrvatskoj pojedinci u Hrvatskoj s plaćom od 16.000 kuna servisiraju zajmove od 800 tisuća eura.

10.32 - Vesna Fabijančić Križanić (SDP) zatražila je podatak koliko je predmeta kojima se povjerenstvo bavilo predano USKOK-u?

Riješeno je ukupno 223 premeta - 194 premeta iz 2013. godine. Najstariji neriješeni predmet je iz 2010. godine!

Nema društvene osude sukoba interesa

9.52 -  Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti): 'Institut sukoba interesa u Hrvataskoj je često pogrešno i neozbiljno shvaćen. I mi u Saboru trebali bi sukob interesa tretirati kao predvorje korupcije. Nije dovoljno ozbiljno shvaćen jer nema političke odgovornosti. Tek kada neki dužnosnik bude razriješen zbog sukoba interesa, tek tada će se ovaj institut početi ozbiljnije razumijevati kao nedozvoljeno ponašanje. Društvena osuda kao i nulta tolerancija društva, to je ono što Hrvatska treba. Dužnosnici koji su imali dokazan sukob interesa kod nas su pobjeđivali na idućim izborima. Kako onda možemo očekivati društvenu osuda ako je izostala politička osuda?'

Dodao je kako bi u izmjenama Zakona o izborima možda trebalo zabraniti kandidiranje na izborima onih koji imaju dokazan sukob interesa.

Zbog sukoba interesa lani je naplaćeno 294 tisuće kuna kazni, no od toga se 76 tisuća kuna neće moći naplatiti. Naime, plaća se može dužnosniku obustaviti samo dok je dužnosnik. Kada ju prestane primati ili je volonter ne ulazi u takvu sankciju.

'Sabor nije Povjerenstvu odgovorio na poziv da dostavi popis na koje se dužnosnike u saboru odnosi Zakon. Volio bih da je Povjerenstvo sankcioniralo odgovoru osobu u Saboru zbog toga', zaključio je Lesar.

9.43 - Razina poštivanja državnih dužnosnika Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI) u prošloj godini nije bila zadovoljavajuća, kazala je na početku izlaganja predsjednica Povjerenstva Darija Orešković.

Veliki broj postupaka povjerenstvo je pokrenulo na temelju vlastitih saznanja, uglavnom zbog povrede članstva dužnosnika u upravama i nadzornim odborima.

Od ukupnog broja pokrenutih postupaka, oko trećina ih je pokrenuta povodom podnesenih neanonimnih prijava, a dvije trećine je pokrenuto na temelju vlastitih saznanja Povjerenstva.

Od tih 118 pokrenutih postupaka doneseno je 66 odluka kojima se postupak pred Povjerenstvom okončava, od čega je u 58 odluka dužnosnicima izrečena sankcija zbog povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI).

Matušić Milanoviću: Javite se za predsjednika Republike Srpske

Povjerenstvo u 2013. godini, kao prvoj godini u kojoj je provedba ZSSI-a u nadležnosti stalnog, neovisnog i samostalnog državnog tijela, osim rješavanja zaostalih, neriješenih predmeta i nastojanja da kroz pojedine predmete primjereno odgovori na aktualna zbivanja iz kojih proizlazi sukob interesa dužnosnika, pokrene veći broj istovjetnih predmeta kako bi se kroz usporedbu istovjetnih ili sličnih situacija mogao uspostaviti određeni sustav kriterija kojima će se Povjerenstvo voditi prilikom odabira vrste i visine sankcije, navodi se, uz ostalo, u izvješću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene