Hrvatski sabor nastavio je zasjedanje raspravom o izmjenama Zakona o kaznenom postupku, kojim je predviđeno objedinjavanje tematike vezane za oduzimanje imovinske koristi dosad regulirane drugim zakonima.


Izmjene Zakona o kaznenom postupku potrebne su zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, a bitna je novina da se razlikuje žrtva od oštećenika i uvodi se individualna procjena žrtve da bi se spriječilo zastrašivanje i odmazda žrtve.

Vezani članci Ilustracija Sabor nastavlja rad izjašnjavanjima o amandmanima na proračun: Za 435 prijedloga trebat će im najmanje petnaestak sati Hrvatski sabor: Ilustracija - 1 Za HDZ proračun je realan, uravnotežen, održiv. Za oporbu promašen, ziheraški i lažan: U Saboru se raspravljalo do dugo u noć

Tijek sjednice pratite u nastavku:

15:00 Gordan Maras (SDP) zatražio je stanku zbog "skandaloznih izjava" ministrice demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić.

"Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić kazala je kako je Vlada smijenjuje, ali ne zato što ne radi dobro svoj posao. Milas Klarić tvrdi da joj je Murganić u prisustvu premijera na sastanku u vladi u rekla kako ona i HDZ misle da je ona SDP", kazao je Maras.

10:38 Branimir Bunjac kazao je kako je u Hrvatskoj osuđen samo jedan ratni profiter.

10:35 Stevo Culej je kazao kako su najveće žrtve pravosuđa žrtve iz Domovinskog rata.

"Samo 23 postupka za ratne zločine provedena su prošle godine. Trebat će nam još 200 godina da sve sprovedemo pravdi. Tomislav Merčep nalazi se u zatvoru zbog zločina koje nije on počinio, već navodno pripadnici njegove jedinice, iako nije dokazano da im je on bio zapovjednik", kazao je Culej.

10:20 Branimir Bunjac  (Živi zid/SNAGA) kazao je kako je očito da izmjene zakona neće unaprijediti pravosudni sustav.

"Danas je prepolovljena kazna Paravinji, on će već za četiri godine moći izaći iz zatvora. Kakvu to poruku šalje Hrvatima? Naoružajte se ili otiđite. Naše pravosuđe svjedoči i tome da oni koji su prodali INA-u slobodno šeću i pametuju", kazao je Bunjac.

10:13 Ministarstvo pravosuđa predlaže strože kriterije za odobravanje jamčevine.

10:00 Sabor je nastavio rad raspravom o izmjenama Zakona o kaznenom postupku

9:50 Miro Bulj (Most) kazao je kako je poskupljenje cestarina jedini projekt koji se provodi u Dalmaciji

9:40 Goran Aleksić sabornicima je kazao kako ima presudu najvišeg slovenskog suda prema kojoj je valutna klauzula CHF nepoštena

"Ove godine očekujemo novu odluku Vrhovnog suda. Nema razloga da se čeka, sve je poznato", kazao je Aleksić

9:30 Sabor je i danas počeo stankom koju je zatražio Goran Aleksić (SNAGA)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju