Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprema hrvatske vojske

Sabor o godišnjem izvješću za obranu za 2013.

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o Godišnjem izvješću za obranu za 2013. godinu, a potom bi trebali i glasovati o raspravljenim točkama.

Tijekom 2013. godine prioriteti obrambene politike bili su nastavak i integracija obrambenih reformi te izgradnja obrambenih sposobnosti, vjerodostojno funkcioniranje u okvirima NATO-a, nastavak uključivanja u procese i aktivnosti Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU te pružanje doprinosa stabilnosti i sigurnosti međunarodnog okružja kroz operacije potpore miru.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Svečani ispraćaj 4. hrvatskog kontingenta Svečani ispraćaj Četvrti kontingent otišao u Mađarsku: "Misija je izazovna, pogotovo u današnjem okruženju"

Opremanje i modernizacija se 2013. godine provodila u uvjetima ograničenih financijskih sredstava i rebalansa proračuna.

Radi povećanja sposobnosti za provedbu zadaća, Hrvatska kopnena vojska opremljena je određenim količinama naoružanja i vojne opreme. Aktivnosti su bile usmjerene na realizaciju višegodišnjeg ugovora s konzorcijem tvrtki PATRIA iz Finske i Đuro Đaković.

Ministarstvo obrane sklopilo je sporazum s njemačkim ministarstvom obrane o kupovini rabljenih nebojnih motornih vozila i kontejnera raspoloživih s viškova njemačkih Oružanih snaga.

Za Obalnu stražu počeo je postupak nabave pet obalnih ophodnih brodova, izvršena je nabava automatskih sustava za identifikaciju brodova te opremanje borbenih i inženjerskih ronilaca ronilačkom opremom i sredstvima.

Aktivnosti opremanja Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bile su usmjerene na kapitalni remont i nadogradnju borbenih aviona MiG-21, helikoptera Mi-8 MTV, modernizaciju radarskog sustava FPS-117 te nabavu letačke i padobranske opreme.

U 2013. godini proveden je popis vojnih nekretnina, stanova, garaža i poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Ministarstvo obrane. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene