Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici i klubovi podnijeli su na predloženi državni proračun ukupno 94 amandmana.


Saborski zastupnici i klubovi podnijeli su na predloženi državni proračun ukupno 94 amandmana što je, po brojnosti, daleko od rekordnih 500-tinjak amandmana, ali je njihova 'težina' respektabilna, pa samo HNS-ovi 'teže' više od pola milijarde kuna.

Vezani članci Gordan Jandroković Jandroković oštro po Mostu: ''Oni uvijek traže fotelje, traže plijen, ponašaju se kao farizeji'' Zlata Hrvoj Šipek, nova državna odvjetnica Nakon afere masoni Hrvatska dobila prvu glavnu državnu odvjetnicu

Potpore političkim strankama, vjerskim zajednicama, subvencije trgovačim društvima, Ured predsjednice Republike, ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, sigurnosne agencije, najčešće su stavke s kojih bi zastupnici, odnosno klubovi uzimali sredstva i davali ih za druge namjene.

Uzeti SOA-i, OTC-u, UVNS-u...

Pet klubova, predvođenih Klubom nacionalnih manjina, predlažu da se iznos od 3,8 milijuna kuna uzme Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), a za taj iznos poveća potpora programima manjinske kulturne autonomije. S iste bi pozicije uzeli još milijun kuna i preusmjerili ih za potporu izdavačkoj kući Edit.

HDZ-ovi zastupnici iz dijaspore Ivan Šuker, Božo Ljubić i Željko Glasnović predlažu, pak, da se za četiri milijuna kuna poveća potpora povratku u BIH, a za taj iznos smanji stambeno zbrinjavanje u Hrvatskoj.

Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost, Hrid i zastupnik mađarske manjine Šandor Juahas uzeli bi četiri milijuna i preusmjerili ih za sufinanciranje učenika osnovnih i srednjih škola. Ministarstvu financija te SOA-i i OTC-u isti bi uzeli ukupno 40 milijuna i preusmjerili u znanstveno-istraživačku djelatnost.

Smanjiti potporu političkim strankama

SDP-ovi Siniša Varga i Peđa Grbin predlažu da se iznos od pet milijuna kuna planiran za Imunološki zavod poveća na 67 milijuna kuna, a da se potreba sredstva osiguraju smanjenjem iznosa za potporu političkim strankama (62,8 milijuna) za pet milijuna, Katoličkoj crkvi za tri milijuna kuna itd.

Još 'radikalniji' je zastupnik Živog zida Ivan Sinčić, koji bi iznos od 62,8 milijuna kuna srezao na svega 28 2, i taj novac preusmjerio u ekološku poljoprivrednu proizvodnju.

SDP-ovi Grbin, Davor Penić i Tanja Vrbat Grgić te nezavisni Stipe Petrina crkvi bi uzeli 5,5 milijuna kuna i ojačali stavku Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Strankama, ali i uredima predsjednice Republike i Vlade, uzeo bi i Željko Jovanović (SDP) koji na taj način za 7,2 milijuna želi pojačati stavku za Instrumente Europskog gospodarskog prostora u razdjelu Ministarstva znanosti. Most, HSLS i BUZ predlažu da se gotovo 15 milijuna kuna za političke stranke prebaci na razvoj Hrvatske zaklade za znanost.

Umjesto obnove voznog parka Ministarstva pravosuđa i pravosudnih tijela, Sinčić zagovara da se 600.000 kuna usmjeri u kupnju lektire za knjižnice u osnovnim školama.

Na sredstva Ureda bivšeg predsjednika računa i Most, koji traži da se s te stavke osigura dodatnih 600.000 kuna za pomoć civilnim invalidima Domovinskog rata.

Rezati Uredu predsjednice Republike

Proračunska sredstva Uredu predsjednice Republike smanjili bi SDP-ove Ingrid Antičević Marinović i Sabina Glasovac te ih usmjerili na vodoopskrbu otoka, brodski prijevoz i slično. Glasovac bi Vladi uzela oko pola milijuna kuna i dala ih za nagrade za izuzetne rezultate u obrazovanju i tehničkoj klulturi.

I SDP-ovac Nenad Stazić traži da se s milijun kuna namijenjenih Uredu predsjednice 'pojača' pomoć u nastavi za studente s invaliditetom. Stazić je novinarima objasnio da su sedam njegovih amandmana zapravo amandmani koje je lani predožio HDZ-ov zastupnik, danas predsjednik Sabora Željko Reiner, predlažući da se iz Ureda predsjednika uzmu novci i rasporede po proračunu.

"Ja sam prepisao te njegove amandmane i zanima me kako će Reiner u ponedjeljak glasati o tim svojim amandmanima, kako će glasati cijeli HDZ o tim amandmanima tadašnjeg svog potpredsjednika Sabora", objasnio je Stazić.

HNS podnio 19 amandmana teških 585 milijuna kuna

Klub HNS-a podnio je ukupno 19 amandmana 'teških' 585 milijuna kuna. Tako bi za 62,9 milijuna kuna osigurali pomoć nizu gradova i općina koji su nakon nove indeksacije razvijenosti "izvukli deblji kraj", poput Bistre, Jesenja, Gračišća, Lupoglava, Sinja, Primorskog Doca.... Potrebna sredstva vide u preraspodjeli unutar Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

HNS-ovci traže 90 milijuna kuna za implementaciju industrijske strategije, a predlažu da se uzme s pozicije namijenjene restrukturiranju brodogradilišta. Traže da se za mlade u poduzetništvu izdvoji 15 milijuna kuna, a da se za taj iznos umjanje sredstva za dionice i udjele u glavnici kreditnih i ostalih financijskih institucija u javnom sektoru.

HDSSB-ovci Branimir Glavaš i Josip Salapić traže da se preraspodjelom unutar Ministarstva poljopivrede osigura 12 milijuna kuna više za navodnjavanje.

Bivši ministra poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP) za 20 milijuna kuna bi pojačao izravna plaćanja poljoprivrednicima, a Ured Komisije za odnose s vjerskim zajednicma srezao za 20 milijuna, pa bi ostao na 528.020 kuna.

Sto milijuna kuna više za koridor Vc Glavaš i Salapić osigurali bi smanjivanjem pozicija nekoliko ministarstava, baš kao i 50 milijuna kuna za Podravsku magistralu.

Klub BM 365 i manjinaca Ermine Lekaj Prljaskaj i Vladimira Bileka predlaže da se za trajna braniteljska prava osigura isti iznos kakav je bio planiran u lanjskom proračunu, što podrazumijeva povećanje od 55 milijuna kuna. Taj bi iznos osigurali na način da 7,8 milijuna uzmu s potpora političkim strankama, a čak 47 milijuna na ime rashoda za energiju i materijal KBC Zagreb. (Hina)