Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u srijedu se suglasilo s ostavkom na zastupničku dužnost SDP-ova Željka Sabe, osuđenog zbog podmićivanja dvoje vukovarskih vijećnika, te Hrvatskom saboru predložilo da odluči o prestanku njegova mandata.


Prijedlog da Sabi prestane mandat i da ga u saborskim redovima zamijeni Josip Krnić, SDP-ov načelnik Babine Grede, Povjerenstvo je utvrdilo u svega nekoliko minuta, bez rasprave i suglasjem vladajućih i oporbenih članova.

Vezani članci Željko Jovanović na konferenciji za novinare u Rijeci SDP žestoko o Kujundžiću: "Tužno je da će 'Doktor House' otići zbog nekretnina, a ne zbog kaosa u zdravstvu" Istraživanje Dnevnika Nove TV za siječanj - 7 Istraživanje Dnevnika Nove TV: SDP prvi put u četiri godine najjača politička stranka

Krnić bi na dužnost mogao stupiti možda već u petak, nakon što Sabor i formalno odluči o prestanku Sabina mandata.

Vrhovni sud potvrdio je presudu osječkoga Županijskog suda Sabi, bivšemu vukovarskom gradonačelniku, za dva slučaja podimićivanja vijećnika, s tim da je kaznu od 16 mjeseci zatvora, izmijenio u osam mjeseci zatvora i osam mjeseci uvjetno.

Željko Sabo već bi sutra mogao biti izbačen iz SDP-a

Sabo je preduhitrio saborsku proceduru, u ponedjeljak je predsjedniku Sabora Josipu Leki posla e-mail s ostavkom na zastupničku dužnost.

Ipak, i da nije postupio tako, mandat bi mu završio po sili zakona, s obzirom na to da je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

Očekuje se da će na odluku Vrhovnog suda reagirati i Sabina stranka - SDP, čiji se Glavni odbor sastaje u subotu. Tada bi, kako se očekuje, Sabo trebao biti isključen iz SDP-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook