Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor izglasao povjerenje novoj Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 11 sati rasprave, sa 82 glasa za i 62 protiv, u Saboru je izglasana nova Vlada, nakon čega su ministri, premijer i potpredsjednici položili svečanu prisegu.

Sanader je poručio poručio kako zahvaljuje svima, kako na kritikama tako i na lijepim željama te je osjetio potrebnim istaknuti da svi konstruktivni prijedlozi, bez obzira s koje strane dolaze, biti razmotreni.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Video: Sukob Milanovića i Sanadera u Saboru 

>> 'Ako će nas Vukelić braniti kao od korupcije, ajme majko nama'

Prisegu Vlade njegova supruga Mirjana pratila je s galerije.

U svom završnom obraćanju predsjednik SDP-a Zoran Milanović, pak, izjavio je da vladi, kao i državi, želi mnogo sreće - no, da što se tiče same Vlade, nema nade.

Potpredsjednici Vlade su HDZ-ovci Jadranka Kosor, zadužena za društvene djelatnosti, vanjsku politiku i ljudska prava, i Damir Polančec za gospodarstvo, HSLS-ovka Đurđa Adlešić potpredsjednica je za unutarnju politiku, a SDSS-ovac Slobodan Uzelac potpredsjednik Vlade za regionalni razvitak, obnovu i povratak.

Kosor je potvrđena i kao ministrica obitelji, branitelja i
međugeneracijske solidarnosti, a Polančec kao ministar gospodarstva, rada i poduzetništva.

Od HDZ-ovaca u Vladi će sjediti i Gordan Jandroković kao ministar vanjskih poslova, Berislav Rončević kao ministar unutarnjih poslova, Ivan Šuker je ministar financija, Branko Vukelić ministar obrane, Ana Lovrin ministrica pravosuđa, Božidar Kalmeta ministar mora, prometa i infrastrukture, Marina Matulović-Dropulić ministrica zaštite okoliša,
prostornog uređenja i graditeljstva, Darko Milinović ministar
zdravstva i socijalne skrbi, Božo Biškupić ministar kulture, Dragan Primorac ministar znanosti, obrazovanja i športa, a Petar Čobanković je na čelu novog Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Drugo novo ministarstvo, ono turizma, vodit će HSS-ovac Damir Bajs, a njegov stranački kolega Božidar Pankretić novi je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Nakon što su dobili povjerenje saborske većine, članovi nove Vlade položili su svečanu prisegu.

Tada još kao mandatar, Sanader je prije glasovanja istaknuo kako će nova vlada biti vlada svih građana bez obzira za koga su glasovali i iz kojega su kraja.

Posebno je naglasio usmjerenost vlade prema razvoju područja od posebne državne skrbi te uvođenju Hrvatske u EU i NATO do kraja svog mandata.

Odbacio je kritike zbog najave da se neće raspisivati referendum za ulazak u NATO. 

- Ako bismo raspisali referendum doveli bismo u opasnost
ono što je izvjesno, rekao je Sanader, ponovivši kako očekuje da će Hrvatska dobiti pozivnicu za NATO u travnju na summitu tog vojnog saveza u Bukureštu.

Naglasio je da je nova vlada izabrana voljom birača koji su HDZ-u dali još jedan mandat, te da stoga ne stoje tvrdnje čelnika SDP-a Zorana Milanovića kako je većina birača glasovala za smjenu vlasti.

- Otužno mi je bilo slušati ocjene, optužbe i optužnice u posljednje dvije godine prošlog mandata, pa i u predizbornoj kampanji, jer to nije ono što birači kažu, rekao je Sanader, poručujući oporbenjacima da je "časno služiti svojoj domovini i u oporbi".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene