Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sabor: HSS protiv odgode ZERP-a, SDP i HNS traže jedinstvo vladajuće koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik HSS-a Josip Friščić kazao je danas u sabornici da njegova stranka neće podržati HDZ-ov prijedlog da se privremeno odgodi primjena ZERP-a na članice EU, taj su prijedlog u raspravi podržali klubovi IDS-a, HSLS/HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina, dok su SDP i HNS poručili da će prijedlog podržati samo ako vladajuća koalicija, kojoj pripada i HSS, bude jedinstvena.

"HSS neće podržati odgodu primjene ZERP-a na članice EU, jer je naša inicijativa bila da se (ZERP) donese i o tome smo govorili našim biračima", izjavio je Friščić, istaknuvši kako HSS-ovo protivljenje odgodi ZERP-a ne znači njihov izlazak iz Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HSS se još nije odredio o odgodi primjene ZERP-a Slika nije dostupna HSS ne bi ukidanje ZERP-a, ali bi ostali u Vladi

"Do krize Vlade neće doći", poručio je, naglasivši da će HSS provoditi koalicijski sporazum koji je potpisao s HDZ-om i koji je pretočen u program Vlade.

Friščić je ponovio da je Hrvatska, unatoč suverenom pravu da proglasi i primjenjuje ZERP, ucijenjena od svojih susjeda - od Slovenije kojoj u interesu nije ribolov ni zaštita Jadrana nego granice, te od Italije kojoj je interes i dalje bez nadzora ribariti u hrvatskom ZERP-u.

Upozorio je da bi pred Hrvatsku uskoro mogli doći slični pritisci da popusti po pitanju granica, eksploatacije šuma, prodaje zemljišta strancima, liberalizacije tržišta rada, istaknuvši kako će HSS i dalje, kao i kod ZERP-a, ustrajati u zaštiti nacionalnih interesa.

"Neka svatko brani svoje pravo, mi moramo braniti svoja", poručio je Friščić, odbacivši, kako je rekao, prozivke da je HSS zbog protivljenja odgodi ZERP-a euroskeptična i konzervativna stranka.

Najave HSS-a da neće podržati HDZ-ov prijedlog u SDP-u i HNS-u ocijenili su pokazateljem da Vlada i vladajuća koalicija nisu u nužnoj koheziji, nisu jedinstveni, te da takvi ne mogu štititi nacionalne interese.

"Ima li kohezije u Vladi u kojoj koalicijski partneri ne misle isto? Može li takva Vlada s takvim razlikama voditi hrvatsko društvo? Možemo li podržati ovakvu odluku kada u vladajućoj većini nema dogovora oko najvažnijeg unutarnjopolitičkog pitanja u ovom trenutku? Naš stav oko odluke ne znači ništa, već je pitanje postoji li jedinstvo vladajuće koalicije", poručio je Zoran Milanović (SDP).

Premijera Ivu Sanadera prozvao je da je pred javnošću skrivao činjenicu kako je još 2004. s Europskom komisijom dogovoreno da će Hrvatska odustati od primjene ZERP-a na članice EU, te da je stoga odgovoran za situaciju u kojoj se Hrvatska našla zbog blokade pregovora s EU. "Ovo je dvojna, stereo neiskrenost koja je rezultirala stanjem u kojem se nalazimo", kazao je.

I Vesna Pusić (HNS) poručila je HDZ-u da, ako traži potporu oporbe da se "riješi neugodna i teška situacija u koju nas je HDZ doveo", prvo mora izgraditi jedinstveni stav vladajuće koalicije oko svoga prijedloga.

"U trenutku u kojemu tražite konsenzus u Saboru i potporu oporbe, morate osigurati potporu svojih koalicijskih partnera u Vladi. Drago mi je da je HDZ zauzeo stav kakav je zauzeo, ali trebate imati jedinstveni stav vladajuće koalicije i Vlade, da prepoznajete nacionalni interes i u tom smislu tražite našu potporu", poručila je HDZ-ovcima.

Iako podupire novu odgodu ZERP-a, Ivan Čehok je u ime Kluba HSLS/HSU-a kazao da to što je njegov klub između dva zla (odgoda ZERP-a ili neulazak u EU) odabrao ono prvo i manje, ne znači da to manje zlo nije zlo.

Istaknuo je da hrvatskoj javnosti treba jasno reći da se ovom odgodom ZERP više vjerojatno nikada neće primjenjivati na EU, da to znači ukidanje ZERP-a, kao i da ne trebaju očekivati da će Hrvatsku nakon odgode Europa "više prigrliti na grudi", budući da, upozorava, nema nikakvog jamstva da se pred Hrvatsku neće uskoro postaviti novi ultimatumi i pritisci, poput "ili granice ili EU".

"Stavili smo pojas, opojasali smo se, ali su nam gaće i hlače odavno pale, na gležnju su nam unatoč svim pojasima", rekao je Čehok, izvijestivši da iz solidarnosti prema ZERP-u danas nije stavio pojas na svoje hlače.

Njegovu izjavu da se ZERP ukida zajednički su odbacili i vladajući i oporbeni zastupnici, a svoje su komentare dali i na Čehokovo izlaganje o gaćama, u čemu je prednjačio Mario Zubović, poručivši HSLS-ovcu: "ZERP čuva neke vrednote, a ne znam što čuva vaš pojas".

Damir Kajin ocijenio je da Hrvatska "mora prestati s nevjerodostojnom politikom u kojoj sve potpisujemo, pa na kraju od svega odustajemo", jer, kako je kazao, "to vodi blamaži kojoj danas svjedočimo".

"Blamaža je u najvećoj mjeri na onome tko vodi vlast, a koji je morao reći - ono što nije uspjelo Račanu 2003. i meni 2004., neće proći ni 2008.", rekao je Kajin, podsjetivši da "ZERP nije trajao ni 72 dana, ako se uopće i primjenjivao".

"Sedamdeset i dva dana na našem srcu leži rana", nadovezao se Boro Grubišić (HDSSB), koji je upozorio na "slavonski ZERP", odnosno na neriješeno granično pitanje sa Srbijom na Dunavu, na što ga je premijer Ivo Sanader upozorio da ZERP nije dio državnog teritorija.

Manjinski zastupnik Šemso Taknović podsjetio je, međutim, da je "i Pariška komuna trajala 72 dana, ali je bila pokretač mnogih promjena u svijetu".

Milorad Pupovac (SDSS) upozorio je, pak, da je riječ o trećoj izmjeni Odluke o ZERP-u.

"Najveći stručnjak i ZERP-obranitelj bio je naš kolega Tonči Tadić, kojega nažalost više nema ovdje. On to nije radio iz političkih razloga, nego iz čistog uvjerenja, a bilo je mnogih koji to jesu radili iz političkih razloga", ustvrdio je Pupovac, ocijenivši da je takva politika stvorila visoka i nerealna očekivanja naroda.

Tonči Tadić danas je, inače, zajedno s Miroslavom Rožićem i predsjednikom udruge Eko Kvarner Vjeranom Piršićem tražio da mu se dopusti da raspravu prati s galerije, no Tajništvo Sabora to mu je odbilo, uz obrazloženje da su sva mjesta popunjena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene