Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka borba

Reineru laknulo: 'Imamo kvorum, možemo nastaviti sa glasovanjem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor, koji je u petak izgubio kvorum i nije uspio završiti glasovanje, u srijedu glasuje o zakonima i izvješćima koje je raspravio proteklih tjedana.

12:00 - Hrvatski sabor u srijedu je glasovao o točkama raspravljenima kroz protekla tri tjedna, a glasovima 81 zastupnika bivšem predsjedniku RH Stjepanu Mesiću je na prijedlog Vlade ukinuto pravo na ured.

Pročitajte i ovo Glasovanje izvan Hrvatske - 4 Kako to? Kakva sramota: Nisu glasali ni sami za sebe Sva birališta uredno su otvorena Otvorena biračka mjesta Stigli prvi prigovori, iz DIP-a poručuju: "Ako se biračima ovo dogodi, moći će glasati - uz dodatan korak"

Protiv predloženih izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata glasovala su 44 zastupnika, a četvero ih je ostalo suzdržano. Mesić će tako od 1. lipnja ostati bez trajnog prava na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok će mu se na teret državnog proračuna dalje i dalje osiguravati fizička zaštita.

Saborska je većina time ispunila zahtjev Mosta, a očekuje se da će se ovim izmjenama godišnje uštedjeti oko 600.000 kuna.

10:44 - 'Imamo kvorum', rekao je predsjednik Sabora Željko Reiner. Nakon toga pristupilo se glasovanju.

Na početku glasovanja utvrđen je kvorum od 84 zastupnika, no prilikom njegovog utvrđivanja dio oporbenih zastupnika nije sudjelovao, odnosno nisu se uključivali u elektronički sustav za glasovanje.

10:40 - 'Ovdje zadnja dva mjeseca vrlo često slušamo priče oko zdravstva. Tri godine smo pokušali doći do financijskog stanja hrvatskog zdravstva i nismo uspjeli. Dok god ne riješimo ovaj godišnji trend gubitaka u zdravstvu od dvije do tri milijarde kuna dotle sva ova politička i politikanska nabacivanja prema ministru neće imati nikakve koristi niti će ministar imati koristi od 19 kuna dok ne riješi te probleme', rekao je Ivan Šuker (HDZ), koji je ujedno bio i posljednji zastupnik koji je zatražio stanku u Saboru.

10:36 - Anka Mrak Taritaš (HNS) je rekla kako Klub HNS-a nije tražio stanku zbog toga da ne bude većine za glasanje. Jedna reforma je ukidanje pečata. Ukidanje naknade djeci s Down sindromom nije reforma. Zbunjujemo građane. Najavljujemo niz zakona. Naši građani misle da su neki zakoni već doneseni. Iza svake rečenice koja je izgovorena iza ove govornice poruka je građanima. I građani i dalje vjeruju tim rečenicama. Odgovornost smo zaboravili svi zajedno. Ako najavljujemo reforme moramo znati koja je to reforma i moramo je jasno definirati.

Ines Strenja Linić (Most) govorila je o problemu mjesečne naknade djeci s Down sindromom. Sazvali smo sastanak sa svim udrugama već sutra koje će donijeti podatke o toj djeci.

10:10 - 'Razumijem da je pitanje kvoruma bitno i cijenim to... Moj zahtjev za stankom nema veze s kvorumom. Neki nažalost nisu te sreće da imaju zdravu djecu. Pozivam resorno ministarstvo da iz neke ladice izvuče Prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku. Izvadite taj zakon iz ladice, uvrstite ga u saborsku proceduru i 95 posto problema će biti rješeno', rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović (Hrid).

O nekoordinaciji resornih tijela je poručila - to riješite tako da konačno uspostavite zdravu komunikaciju između ministarstava zdravstva, socijalne skrbi i mirovinskog sustava.

'Razlog za moje javljanje je intervju kojeg je ministar Nakić dao u Slobodnoj Dalmaciji da dopunsko osiguranje mora poskupjeti. U intervjuu navodi kako je država u proračunskom manjku pa se cijena treba povećati za 19 kuna. Kao prvo, dopunsko zdravstveno osiguranje ne može biti prihod zdravstva, to nije ministrova kasica prasica iz koje on može uzeti što hoće. Recepti, bolnički dani i participacija kod određenih specijalističkih i dijagnostičkih pretraga - to pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje. Ovih dodatnih 19 kuna sad bi trebali plaćati umjesto države. Ljudi, što mi to radimo? Ministar Nakić je na dobrom putu da nas posvađa sa svim građanima Republike Hrvatske', rekao je Silvano Hrelja (HSU).

Zastupnik Šandor Juhas u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina govorio je o problemu s kojim se u Hrvatskoj susreću mladi ljudi koji ne mogu pronaći posao, a Željko Jovanović (SDP) se osvrnuo na problem povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja.

'Klub SDP-a izražava duboku zabrinutost aktualnim trenutkom hrvatskog zdravstva. Neka se kolega Nakić posveti rješavanju problema lista čekanja. Ako to nije u stanju učiniti neka odstupi. S tim se slaže i HDZ', rekao je Željko Jovanović.

9:30 - Zasjedanje Sabora standardno je počelo zahtjevima za 10-minutnom stankom. Svoje zahtjeve za stankom podnijelo je mnogo zastupnika.

Stanka se tražila zbog povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, zbog ukidanja mjesečne naknade za djecu s Down sindromom, zbog dramatičnih promjena u demografskoj strukturi u zemlji, ali i o maturantima i njihovim perspektivama.

Posljednji se za stanku javio Ivan Šuker (HDZ).

'Tražim stanku oko dopunskog zdravstvenog osiguranja i da objasnim da se s ovim stankama neće razbiti kvorum', poručio je Šuker.

8:00 - Sabor bi napokon trebao donijeti zakon o ukidanju ureda bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću, na čemu je ustrajavao Most, partner Domoljubne koalicije, koji proteklih dana nije skrivao nezadovoljstvo što taj zakon nije donijet.

Da će se, umjesto uobičajeno u petak, glasovati već u srijedu, dao je u utorak naslutiti potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak iz Mosta.

"Nemam neku posebnu informaciju o tome, imam samo upit predsjednika Kluba hoćemo li sutra biti na sjednici. Naravno da hoćemo, mi u Mostu smo uvijek redoviti", rekao je Podolnjak novinarima.

U Sabor je u utorak, na tematsku sjednicu Odbora za zdravstvo, došao potpredsjednik Vlade Božo Petrov (Most) no nije davao izjave.

"Poslije ćemo", uzvratio je novinarima ulazeći na sjednicu Odbora kojim predsjeda Mostova Ines Linić-Strenja.

Grbin: Mol je preuzeo HDZ

"Mogu samo reći, nek im je sa srećom", poručio je vladajućima Peđa Grbin (SDP). "Očito je voda došla do grla i očito će vladajući, posebno iz reda HDZ-a pokušati učiniti sve da javnosti prikriju činjenicu da je MOL preuzeo HDZ i da je očito da nam MOL vodi državu", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Vladajućima poručuje i kako je "ovo, najblaže rečeno smiješno, i da je naprosto vrijeme da odu".

Glasovanjem u srijedu, Domoljubna koalicija i Most žele demonstrirati da kontroliraju parlamentarnu većinu nakon što tri tjedna za redom, zbog nedostatnog kvoruma, nisu uspjeli izglasovati raspravljene točke, a što oporba tumači dokazom da parlamentarna većina zapravo ne postoji.

Prošlog petka, u sabornici se u podne okupilo 80-ak zastupnika, više od 76 koliko ih treba za donošenje odluka. Sabor je uspio proširiti dnevni red novim točkama i izmijeniti Zakon o porezu na dobit, no onda je kvorum 'pukao', elektronički sustav pokazao je da u sabornici samo 75 zastupnika.

Glasovanje je 'zapelo' na zakonu koji je trebao osigurati implementaciju europske uredbe s područja platnog prometa, pa se pretpostavlja da će u srijedu to biti prva točka o kojoj će se Sabor izjašnjavati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene