Ove dame su zbog ljubavi sprešle tisuće kilometara. Svoju rodnu Rusiju zamijenile su Hrvatskom, točnije Međimurjem, i postale prave Međimurke. Ekipa In Magazina Nove TV provela je jedan dan u njihovu društvu.

Galerija


Iako smo posjetili Pribislavec u Međimurju, čuti pozdrave na ruskom ovdje je itekako uobičajeno. Naime, u ovom dijelu Hrvatske, osim naravno domaćeg stanovništva, živi najviše Rusa. Broj je počeo rasti prije tridesetak godina.

Vezani članci Svećenik, ilustracija Šok na misi - prvo muk pa onda pljesak! Međimurski svećenik ispričao se župljanima: "Posudili smo mu stotine tisuće kuna koje nije vratio" Zoran Milanović Milanović o novim ljudima na izborima: "To je kao pogrebno poduzeće, uvijek je sezona i ima posla..."

Tako je Josip Posavac upoznao Irinu kada je kao građevinar otišao raditi u Volgograd. "Slučajno smo se našli u restoranu istu večer, Njoj je to bil zadnji voz, 25 godina. Ja sam bil mladi neiskusni" kaže.

Katarina i Predrag Ružić zajedno su 10 godina. Oni su se, za razliku od ostalih, upoznali na ljetovanju. "Međutim, poruka za porukom, pa onda sve češće, onda sam joj kupio hrvatski rječnik i slao u Rusiju pa je ona počela na lošem hrvatskom pisat" prepričava nam Predrag njihove početke.

Najteže je možda Anji, koja je u Hrvatsku došla prije 6 godina i još uvijek se navikava. Jezik svladava uz hrvatske pjesme i Udrugu Kalinka, koja okuplja rusku manjinu. U Udruzi njeguju i jezik i običaje, a tako je i kod kuće. Sa zadovoljstvom se slave i pravoslavni i katolički blagdani. Djeca uče oba jezika.

No, ne mogu se ni one na baš sve hrvatsko naviknuti. Kolinje je nešto što se nijednoj ne sviđa.

Kada su postale hrvatske snahe, dobile su, naravno, i hrvatsku svekrvu. Na njih, za sad, pritužbi nemaju, složne su.

Iako su se upoznale u Hrvatskoj, one se odlično slažu. Dijele dobro i loše. Kako u prijateljstvu, tako i u obitelji.