Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U slovenskom parlamentu u utorak je održan novi zatvoreni sastanak posvećen odnosima s Hrvatskom, a predsjednik parlamenta France Cukjati i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavili su nakon njegova završetka da je prema stajalištu vlade nepotrebno u sadašnjem trenutku u parlamentu donositi posebnu rezoluciju o odnosima s Hrvatskom.


- Vlada smatra da rezolucija nije potrebna, rekao je Rupel nakon sastanka, dodajući da s hrvatskom vladom postoje kontakti i razgovori o otvorenim pitanjima, ali to nije želio precizirati.

Vezani članci Janez Janša Dodik: ''Impresivna je politička galama oko mirnog razlaza''. Vučić tvrdi da taj papir nije vidio i da ne zna za tu inicijativu Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku

- Postoje kanali komuniciranja, postoje prijedlozi, predviđeni su i sastanci i vjerojatno ćemo do svibnja ili lipnja znati može li doći do dogovora, rekao je Rupel.

Cukjati je nakon sastanka izjavio da na rezoluciji još uvijek
ustraju Slovenska pučka stranka (SLS) i Slovenska nacionalna stranka (SNS), a budući da se za sada nisu odazvale na poziv premijera Janeza Janše da svoje tekstove rezolucije povuku iz parlamentarne procedure, u petak će na redovitom sastanku njegova kolegija koji odlučuje o dnevnom redu novog zasjedanja vjerojatno morati glasovati o tome da se parlamentarna rasprava o tome ipak održi.

Slovenski premijer Janez Janša prošlog je petka na sličnom sastanku sve političke stranke pozvao da odustanu od parlamentarnih rezolucija o Hrvatskoj jer rezolucije, kako je rekao, ne bi pridonijele da se konkretna otvorena pitanja brže rješavaju. Uz to, premijer je strankama najavio napore svoje vlade da se otvorena pitanja s Hrvatskom riješe bilateralno, te sugerirao da bi se granična pitanja mogla riješiti posredovanjem trećeg, odnosno medijacijom.