Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 39 tisuća nezaposlenih našlo je posao u turizmu u prvih jedanaest mjeseci prošle godine.


Turizam je jedna od rijetkih gospodarskih grana koja je u stalnom porastu. Tako je prošle godine zabilježeno pet posto više dolazaka i dva posto više noćenja nego godinu prije. Ministar turizma nada se kada se zbroje i prosinački rezultati da će brojke biti jednake onim rekordnim iz 2008. godine.

Rovinj i Dubrovnik s više od tri milijuna noćenja hrvatski su turistički rekorderi. Slijede još tri istarska grada - Poreč, Medulin i Umag s više od dva milijuna. U minusu su Šibensko kninska i Primorsko-goranska županija koje su najviše osjetile kišno ljeto i nedolazak Nijemaca u srpnju.

'Treba se okrenuti drugim tržištima koje onda mogu doći u sedmom mjesecu ali se onda i ponuda treba prilagoditi tim turistima kraj', kaže Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ PGŽ.

FOTO Hoće li ovakav prizor dočekati turiste?

Vezani članci Sajam u Benkovcu - 4 Bila je korona, pa nisu mogli, no sad je i staro i mlado pohrlilo na omiljeno živopisno događanje: "Idemo dalje, nikoga nisam prevario šest mjeseci. Nisam imao priliku" Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije

Za kvarnerske hotelijere prošlogodišnji srpanjski minus je prošlost. Dobrim prosinačkim rezultatima veseli se i resorni ministar, Darko Lorencin (IDS):

'Možemo ići s procjenom da je 2014. godina izjednačena sa 2008. Godinom'.
Lijepa iznenađenja su i turistički rezultati Zagreba koji bilježi 13 posto više noćenja i Rijeke koju je posjetilo 19 posto više turista.

Već ovih dana Rijeka, ali i cijeli Kvarner i Istra očekuju turiste koje će privući svjetski poznati riječki karneval na kojemu se okupi i do sto tisuća gostiju. Za turističke djelatnike - nema odmora.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook