Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski uspjeh na putu ka Europskoj uniji bit će pozitivan signal regiji da je pristupanje EU-u moguće, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u Zagrebu nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.


U racionalizaciji sudova Hrvatska je dosegnula razinu od 40 posto spajanja sudova, a spremna je sva mjerila u vezi s 23. pregovaračkim poglavljem o pravosuđu u potpunosti ispuniti, rekla je hrvatska premijerka. Razgovarali smo i o 8. pregovaračkom poglavlju koje se tiče brodogradnje, rekla je Kosor, i dodala kako je 'uvjerena da ćemo i to uskoro zatvoriti', te da je vlada surađuje 'sa sindikatima, upravom i radnicima'. Hrvatska je dosad otvorila sva poglavlja, njih 33, i zatvorila ih 20.

Vezani članci Olaf Scholz i Emmanuel Macron "Nesuglasice su ozbiljne": Odgođena zajednička sjednica francuske i njemačke vlade Volodimir Zelenski Hitan sastanak zapadnih zemalja zbog Putina

Hrvatska je premijerka izrazila uvjerenje da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sva mjerila, zatvoriti sva pregovaračka poglavlja i u proljeće biti spremna za potpisivanje pristupnoga sporazuma s Europskom unijom. Globalna financijska kriza naškodila je i Hrvatskoj, rekao je predsjednik Europskoga vijeća, ali nadamo se da neće negativno utjecati na hrvatsko pristupanje EU-u, rekao je i pohvalio 'hrabre vladine mjere gospodarskog oporavka'.

>> Rompuy i Pahor zabrinuti zbog Kosova

Hrvatsko-slovenski dogovor o arbitražnom sporazumu bio je 'važna poruka ohrabrenja i nade susjedima, da se i najteži problemi mogu riješiti ako postoji povjerenje i volja da se riješe', rekla je hrvatska premijerka, a Van Rompuy se složio s time. Dogovor o 'arbitražnom sporazumu stvorio je model kako se bilateralni sporovi mogu riješiti na europski način', rekao je predsjednik Europskoga vijeća. 'Hrvatski uspjeh bit će pozitivan signal regiji da je pristupanje EU-u moguće'. On je pohvalio poboljšanje hrvatskih odnosa sa susjedima, osobito sa Srbijom, te rekao kako se veseli i sporazumu koji će se odnositi na područje Prevlake. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju