Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stabilnost regije

'Hrvatska pokazuje da se radom postiže napredak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
EU je predana europskoj perspektivi i stabilnosti regije jugoistočne Europe, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon susreta s Ivom Josipovićem.

'Najvažnija poruka mog posjeta je naglasiti predanost EU-a europskoj perspektivi i stabilnosti ove regije', istaknuo je Rompuy u izjavi za novinare. On je čestitao predsjedniku Josipoviću na napretku koji je Hrvatska postigla na svom putu u EU i rekao je da 'taj napredak nije važan samo za ovu zemlju nego također i za cijelu regiju'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pohvala vladinim mjerama Rompuy: Nadam se da kriza neće utjecati na pristup RH uniji Slika nije dostupna 'Nakon referenduma nema zapreka' Kosor: Očekujem da će Bruxelles prepoznati napore Hrvatske

'Hrvatski primjer jasno pokazuje da kada se radi da se postiže i napredak', kazao je dodajući da će se proces proširenja i dalje temeljiti na postignutim rezultatima. Govoreći o regionalnoj suradnji Rompuy je rekao da europska integracija ne može zamijeniti regionalnu suradnju te da će 'regionalna suradnja koristiti svim zemljama u regiji i ponuditi bolju perspektivu za integraciju regije u EU'.

'Što brži ulazak u EU od nacionalnog je interesa'

Predsjednik Josipović ponovio je stajalište da je za RH Europska unija prioritet te da su odnosi u regiji isto tako prioritet. 'Hrvatski nacionalni interes je ponajprije što prije ući u EU, a s druge strane pomoći i našim susjedima da uđu jer je to važno i zbog naše sigurnosti i ekonomskog razvoja', istaknuo je.

Izrazio je zadovoljstvo time što je Rompuy ponovno pružio potporu ulasku Hrvatske u Uniji i što je doputovao u regiju kako bi pokazao da sve zemlje imaju europsku perspektivu, naravno kada ispune sve potrebne uvjete. 'Nadam se da će ovaj današnji sastanak i svi sastanci koje ima na ovoj turneji (po regiji) biti doprinos ulasku i Hrvatske i ostalih zemlja u Europsku uniju', rekao je Josipović. Rompuy je u ponedjeljak posjetio Ljubljanu i Beograd, a zatim je doputovao u Zagreb otkuda će u utorak otputovati na Kosovo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene