Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rode slave svoj dan

Rode se sviđaju Kinezima, a domaćima rade štetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I Hrvatska ima svoje europsko selo. Na kartu Europe stavile su ga rode koje se vole gnijezditi u selu Čigoč. Danas selo roda slavi svoj dan.

Titulu je steklo 1994. godine, jer se iznad glava tek 150 stanovnika gnijezdi više od dvije stotine roda. Ove godine, nažalost, nevrijeme im je desetkovalo podmladak. Mnogo ih je uginulo od hladnoće. Šest gnijezda samo u jednom domaćinstvu. Na kući, staji, štaglju, kokošinjcu. 'Obzirom da su gnijezda roda poprilično teška, i do jednu tonu, znaju oštetiti krovove tih kuća. Kako bi im olakšali popravak svakih deset godina za 15 000 kuna, mi ćemo im dati 700 kuna na godinu što je polovica tog iznosa,' rekla je Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za okoliš.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin nenajavljeni posjet VIDEO Putin iznenada posjetio selo svoje obitelji: Pogledajte kako je to izgledalo i što ga je iznenadilo Ilustracija sastajali se u mraku Cijelo selo zbog ljubavi skoro svaku večer ostajalo bez struje: "Ta djevojka nam je izazvala probleme"

Ostalo moraju pokriti sami i zato neke rode i neki krovovi neće dočekati popravak. 'Gnijezdo je bilo na krovu i od težine je palo i gnijezdo i krov je otišao. Od svega toga nema ništa,' rekla je Ana iz Čigoča. Ne bi se složio gospodin Sučić koji pristojno zaradi, pokazujući turistima rode i etnološku zbirku. 'Kinezi se čude, znate vi njih, samo trče, samo se slikaju, samo zahvaljuju, samo se klanjaju, jako su interesantni, a
rode još interesantnije,' rekao je Zlatko Sučić. Dodao je da je nezgodno kada na nekog turista padne rodin izmet,a li kaže, objasne im da je to ipak seoski turizam. Mogu biti sretni, jer rode dolaze samo u čiste krajeve.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene