Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obratio se novi Stožer

Župan Žinić o spornoj obnovi kuća nakon rata: "Dopuštamo da ima nepravilnosti, ali ja se ne osjećam odgovornim"

Aktualno Galerija Andrija Jarak Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr Tomo Medved nakon sjednice novog stožera Tomo Medved nakon sjednice novog stožera Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije Galerija 1/3 >>
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Petrinji sudjeluje na prvom sastanku Stožera civilne zaštite za područje pogođeno potresom kojemu je odlukom Vlade na čelu. Sastao se s čelnicima lokalnih stožera kako bi se upoznao sa stanjem na terenu i utvrdile daljnje aktivnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved u obraćanju medijima nakon prvog sastanka novog Stožera u Petrinji rekao je kako djelovanje Stožera podupire organizaciju županijskog, gradskog i drugih stožera.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Petrinji - 3 Tri godine od potresa Plenković poručio da HDZ-ovci nisu lopovi: "To je najgluplja i najnetočnija imbecilna teza" Dječaci riskiraju život u ruševinama Petrinje reportaža iz ruševine ljudskih sudbina Na prizor u koji gledate svojim očima ništa vas ne može pripremiti: Na toj klupi u Petrinji pukli smo baš kao i Josip. Razloga je tisuću

"Ovaj Stožer od ovog trenutka bit će aktivan tijekom 24 sata dnevno. Svi potrebni podaci o osobama i kontakti iz Stožera bit će javno dostupni kako bi svi koji trebaju mogli dobiti Stožer i informirati se", rekao je Medved. 

Obratio se i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je kako je trenutno najveći problem doprema smještaja i podjela hrane. 

"Osim obnove, mi već razmišljamo o revitalizaciji ovog prostora", poručio je Žinić. 

"Više je od 17.500 zahtjeva za pregled statičara stiglo putem aplikacije", rekao je ministar Darko Horvat i dodao kako je od gradonačelnika, načelnika općina zatraženo da se od vlasnika objekata s crvenom naljepnicom ili iksom što prije dobije dozvola za rušenje kako ne bi došlo do novih ozljeda ili smrtnih slučajeva. 

Obratio se i potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Kazao je kako predstavnici iz ministarstva iznijeli neke konkretne prijedloge što će raditi i što je u planu. 

"Dobro smo započeli, ali pred nama je puno posla. Imamo odgovornost da vratimo život na ovo područje", rekao je Milošević i zahvalio svim službama na terenu.

Na konferenciji za medije ponovljeno je i da je Vlada stavila na raspolaganje 220 državnih stanova za pogođene potresom.

Župan sisačko-moslavački Žinić govorio je o odgovornosti za obnovu nakon 1995. 

"Od 1995. sam radio u Ministarstvu razvitka i obnove, sustav je bio postavljen na način smo imali čitav tim tvrtki koje su imale ugovor s ministarstvom, dopuštamo da ima i nepravilnosti. Osobno se ne osjećam odgovornim jer nisam bio odgovoran za kvalitetu gradnje", rekao je župan Žinić.

Sjedište Stožera u petrinjskoj vojarni

U petrinjskoj vojarni bit će središte novoosnovanog Stožera za upravljanje krizom nakon potresa. Tamo je oko 17 sati stigao potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost Tomo Medved koji je postavljen za čelnog čovjeka novog Stožera.

"To je prva sjednica ovog Stožera, a Tomo Medved bit će glavni šef, operativac cijelog Stožera, rukovodit će sa svim službama. Potpredsjednici su Boris Milošević i Darko Horvat, pa dalje u hijerarhiji župani, gradnačelnici, HGSS…

Uz dužno poštovanje tim ljudima, lokalni stožeri ne mogu se nositi ni rukovoditi ovako velikom krizom, iz jednostavnog razloga jer nemaju ni resurse ni autoritet za to i morala se država uključiti kako bi se spriječila nekoordiniranost i neinformiranost“, izvijestio je iz Petrinje reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Andrej Plenković je očito procijenio da je Medved, profesionalni vojnik, bivši zapovjednik Tigrova, idealna osoba za tu funkciju jer ima iskustvo rukovođenja velikim sustavima u kriznim vremenima. Ministar je rekao da mu je prva zadaća podijeliti svima ovlasti i podijeliti odgovornost da svi znaju što moraju raditi, kome moraju odgovarati i kome moraju podnositi izvješća kako bi se spriječila bilo kakva manipulacija, šumovi u komunikaciji koji su tako česti ovdje u Petrinji", izvještava Jarak.

U samoj Petrinji i dalje traje raščišćavanje, a stalno pristiže pomoć iz države i inozemstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene