Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sporazumom smo riješili ključna pitanja koja su nas mučila i tištila sve ove godine, izjavila je premijerka Jadranka Kosor.


Hrvatski sabor potvrdio je Sporazum o arbitraži sa Slovenijom. Za arbitražni sporazum, za čije je potvrđivanje (ratifikaciju) potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika, glasovalo je 129 zastupnika, a njih šest bilo je protiv.

Vezani članci Epidemija mišje groznice Slovenija se bori protiv još jedne epidemije: Neki oboljeli zbog temperature mislili da imaju koronu Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus

Za Sporazum je glasovala i većina zastupnika SDP-a, iako su pri glasovanju o davanju suglasnosti Vladi da potpiše Sporazum 2. studenoga bili suzdržani, a nekoliko njih i protiv.

Sporazumom se uspostavlja međunarodni arbitražni sud koji će između Hrvatske i Slovenije utvrditi tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i režim za korištenje relevantnih morskih područja.

'Na kraju smo velikog i važnog posla'

'Danas smo na kraju velikog i važnog posla. Vjerujem da će to potvrditi povijest, da će godine koje dolaze potvrditi da je Vlada bila u pravu kada je Saboru predložila potvrđivanje ovog sporazuma', poručila je premijerka sa saborske govornice. Ponovila je da su sporazumom ispunjeni ključni hrvatski zahtjevi - granični spor rješava se 'isključivo i samo' na temelju međunarodnog prava, što je, naglasila je, prvi put nakon 18 godina prihvatila i Slovenija, granicu će utvrđivati međunarodno sudsko tijelo, te se razdvaja pitanje ulaska Hrvatske u EU od graničnog pitanja sa susjednom zemljom.

'Uspjeli smo! To su argumenti za potvrđivanje sporazuma. Hrvatska se ne odriče svoga teritorija, ovo nije sporazum o granici, nego o arbitražnom sudu koji će odrediti granicu prema međunarodnom pravu', poručila je Kosor zastupnicima. 'Učinili smo najbolje što smo mogli, na kraju smo važnog i teškog puta. Ako se sada ne odlučimo za sporazum, ni jedna buduća generacija političara neće moći dogovoriti ništa bolje ni povoljnije za Hrvatsku', dodala je. Uspjehom je nazvala i to što je u sporazum ušla odredba po kojoj svi procesni rokovi počinju teći tek nakon što Hrvatska potpiše ugovor u ulasku u EU.

Odlučivat će priznati stručnjaci

'Nema ni jednog razloga da Hrvatska sumnja u neovisnost i nepristranost tih sudaca', naglasila je Kosor

Premijerka je naglasila i da će o granici, kao arbitri, odlučivati priznati stručnjaci međunarodnog prava, te da nema nikakvog razloga u to sumnjati. Napomenula je pritom da je nakon pisma koje je poslala predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, koji je potom primio njezine izaslanike, uvjerena da će se popis arbitara raditi prema kriterijima stručnosti, nepristranosti i neovisnosti.

'Nema ni jednog razloga da Hrvatska sumnja u neovisnost i nepristranost tih sudaca, kada već vjerujemo Europskoj komisiji da će nam 2012. i 2013. osigurati 3,5 milijardi eura. Ako vjerujemo da će to biti tako, nema razloga da ne vjerujemo da će izbor sudaca biti transparentan i da će to biti najbolji stručnjaci koji će na temelju međunarodnog prava donijeti najbolju odluku koja neće biti protivna hrvatskim nacionalnim interesima. To će biti najbolji od najboljih', istaknula je Kosor.

Podsjetila je da je, uz Sporazum, potpisala i Izjavu kojom ističe da se ništa u tom sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na slovenske zahtjeve za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem, naglasivši da su se oko takve izjave suglasile obje strane, odnosno da Hrvatska nije postupila jednostrano.

>> Rudolf: Zar arbitraža misli vući koridor do Crne Gore?

Kosor je izvijestila da je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom već razgovarala o još jednom sporu između Hrvatske i Slovenije, onom o dugu štedišta Ljubljanske banke. 'Nadam se da ćemo i oko tog problema biti jednako uspješni kao i kod ovog sporazuma', kazala je. O predloženoj ratifikaciji arbitražnog sporazuma raspravljaju saborski klubovi. (Hina)