Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prikolica, izrađena u Hrvatskoj, sadrži svu potrebnu opremu za pomoć unesrećenima tijekom većih nesreća i prvo je takvo vozilo u nas.


Terensko vozilo s prikolicom s opremom za hitnu pomoć i spašavanje više osoba odjednom tijekom većih nesreća, prvo takvo u Hrvatskoj, predstavljeno je danas u riječkom Zavodu za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Vezani članci Karneval u Rijeci U Rijeci velika međunarodna karnevalska povorka, među njima i gosti iz Italije Plinski plamenik Smanjenje cijene neće svi osjetiti jednako: U ovom gradu stanovnici će od travnja uštedjeti samo tri kune na 100 prostornih metara plina

Prikolica sadrži svu potrebnu opremu za pomoć unesrećenima, kao što su velike količine sredstava za imobilizaciju, lijekovi, infuzije, zavojni materijal i medicinski kisik. Ima mogućnosti spajanja na vanjski izvor električne energije, ali i vlastiti agregat, akumulator i reflektore za rad noću.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Davor Vukobrat kazao je da je prikolica, izrađena u Hrvatskoj, nabavljena krajem prošle godine, njena vrijednost je 100.000 kuna, a za akumulator, agregat i dva reflektora izdvojeno  je dodatnih 30.000 kuna. Istaknuo je da su u Zavodu sami došli do ideje da se nabavi ovakva prikolica, kao prva takvog tipa u županijskim zavodima za hitnu medicinu u Hrvatskoj, i to po uzoru na neke druge europske zemlje koje imaju slična vozila.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da je Zavod lani nabavio rekordnih 14 vozila, od kojih je deset kupljeno iz županijskog proračuna, a ostala četiri iz iznosa za decentralizirane funkcije u zdravstvu. Ova investicija je ukupno veća od 5,6 milijuna kuna.

U proteklih pet godina Županija je za Zavod nabavila 36 vozila za hitnu medicinu, kazao je Komadina i dodao da će se ovo vozilo s prikolicom koristiti prvenstveno za uvježbavanje timova te izrazio nadu da se nikad neće koristiti za svoju temeljnu namjenu - spašavanje ljudi u većim nesrećama, poput velikih prometnih nesreća, elementarnih nepogoda ili terorističkih napada.

Zavod je u 2016. obavio 27.352 intervencije na terenu, što je najviše od njegova utemeljenja. Najviše intervencija je bilo u Rijeci (13.760), a slijede ispostava u Crikvenici (2761), Krk (2680) i Opatija (2507 hitnih intervencija). (Hina)