Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 60 intervencija dnevno

Hitna pomoć u Rijeci ima pune ruke posla, niske temperature udvostručile broj intervencija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznimno niske temperature zraka u Rijeci i okolici udvostručile su broj intervencija Hitne medicinske pomoći u proteklih tjedan dana, pri čemu su najugroženiji bili srčani bolesnici i oboljeli od gripe.

Prema riječima dr. Senke Štrbo, pomoćnice ravnatelja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, timovi hitne pomoći u posljednjih tjedan dana na području riječkog prstena imali su u prosjeku između 55 i 60 intervencija dnevno, što je dvostruko više od uobičajenog broja.

Pročitajte i ovo Jakutsk ŽIVOT NA -50 Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus" Slika nije dostupna Temperature u minusu Fotke zime i hladnoće diljem Hrvatske

"Na području cijele županije imali smo u prosjeku još oko deset intervencija dnevno, no najveći porast broja intervencija imamo baš u Rijeci i gradovima i općinama Riječkog prstena, kaže dr. Štrbo, koja povećanje broja hitnih slučajeva pripisuje kombinaciji vrlo niskih temperatura i izbijanja epidemije gripe", kazala je doktorica Štrbo za Novi list i dodala kako su ih najviše nazivali građani starije životne dobi, i to zbog povišene tjelesne temperature.

Velik broj intervencija, ističe, odnosi se i na pacijente koji pate od srčanih bolesti i povišenog krvnog tlaka, za koje hladnoća može biti i vrlo opasna.

"Kada je temperatura vani niska, prilikom naglog izlaska na otvoreno stisnu se krvne žile u koži, što dovodi do povišenja krvnog tlaka i dodatnog opterećenja srca. Pri tom se nerijetko mogu pojaviti srčani bolovi, ali i ozbiljnije komplikacije. Zato je savjet svima koji imaju problema sa srcem i tlakom prije izlaska se toplo i slojevito obući, obavezno nositi kapu, šal i rukavice, a svakako bi dobro bilo i prilikom izlaska koji trenutak pričekati, primjerice, u ulazu zgrade, kako bi se tijelo aklimatiziralo", kaže dr. Štrbo.

Zbog niskih temperatura više posla imali su i vatrogasci, no, prema riječima Hinka Mancea, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, nije bilo značajnijih materijalnih šteta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene