Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati

ZAGREB: Bandić i Ostojić u drugom krugu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultat lokalnih izbora 2013. za gradonačelnika Zagreba, prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva ide u korist Milana Bandića, koji je naakon 100 posto prebrojanih glasova osvojio 47,30 posto glasova.

U Zagrebu su na lokalnim izborima građani birali između osmero gradonačelničkih kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drugi krug izbora Bandić pobijedio u Zagrebu, Ostojić priznao poraz Slika nije dostupna Apel stranačkim kolegama Mađerić HDZ-ovcima: Zar zaista vjerujete da će naši birači biti za Bandića?!

Prema privremenim neslužbenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, na uzorku od 100 posto obrađenih birališta, Milan Bandić u utrci za gradonačelnika osvaja 47,30 posto glasova, dok drugoplasirani Rajko Ostojić dobiva 22,71 posto glasova.

Ovo su rezultati koje su ostvarili pojedini kandidati za gradonačelnika Zagreba:

1. Milan Bandić (kandidat grupe birača) - 47,30 posto
2. Vladimir Ferdelji (HSLS, HSS, Zelena lista, DSU) - 17,33 posto
3. Ante-Zvonimir Golem (kandidat grupe birača) - 0,77 posto
4. Tatjana Holjevac (ZNL) - 2,04 posto
5. Margareta Mađerić (HDZ, HSP AS, BUZ, ZS, ZDS, HDS) - 5,41 posto
6. Rajko Ostojić (SDP, HNS, HSU, ZS, Eko savez - zeleni, Zeleni zajedno) - 22,71 posto
7. Siniša Šukunda (HSP, ABH, VH) - 0,51 posto
8. Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) - 1,96 posto

Na temelju 100 posto obrađenih birališta, na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu najviše je glasova dobila lista koalicije predvođene SDP-om - 25,24 posto.

Drugoplasirana je lista Milana Bandića s 24,36 posto glasova. Slijede koalicija predvođena HDZ-om (14,69 posto) te koalicija predvođena HSLS-om i HSS-om (11,14 posto)

Bandić: Majka mi je na samrti, idem u Mostar!

Milan Bandić je večeras otvorio 7. Festival židovskog filma u Zagrebu, a na upit da komentira prve procjene rezultata današnjih izbora odgovorio je kako rezultate ne želi komentirati dok ne završi film. Kasnije je rekao kako mu je majka bolesna, na samrti, te da večeras zbog toga putuje u Mostar.

U svom se izbornom stožeru obratio pristašama, kojima je zahvalio na podršci, rekavši kako su njegovi ljudi budućnost Hrvatske.

>> Milan Bandić: Majka mi je na samrti, putujem u Mostar!

>> Rezultati lokalnih izbora 2013 - prvi nepotpuni podaci DIP-a!

Ostojić uvjeren u pobjedu u drugom krugu

SDP-ovac Rajko Ostojić uvjeren je da može pobijediti u drugom krugu, pogotovo ako na birališta izađe onaj dio građana koji je danas ostao kod kuće. Kazao je kako je očito da je Zagreb podijeljen na one koji smatraju da ga se vodi dobro i na one koji misle drugačije.

>> Ostojić: Rezultat je 0-0, za dva tjedna idemo ispočetka!

U izjavi za Novu TV Ostojić je odbacio primjedbu da je micanje Davora Bernardića, koji je bio prvi kandidat SDP-a za gradonačelnika, zbunilo birače. 'To se desilo prije 6 mjeseci, predsjedništvo gradskog odbora me jednoglasno podržalo i to smo riješili', rekao je.

'Veliki dio birača koji su izašli, njih 55 posto, smatra da Zagreb ide loše, ali veći dio, njih oko dvije trećine, nije izišao na izbore', dodao je, napominjući kako je u kampanju ušao čista obraza te da iz nje želi izaći kao pobjednik.Mimica: Mi Zagreb ne možemo izgubiti jer ga nismo ni imali!

Član Predsjedništva SDP-a Neven Mimica u izjavi za Novu TV rekao je da su za njega bitne dvije stvari. 'Naši kandidati u četiri velika grada ući će u drugi krug, a u Rijeci možda imamo i pobjedu bez drugog kruga. Svi su s dobrim polaznim pozicijama za konačni uspjeh. Na razini gradskih skupština u tim gradovima dobra je polazna osnova za stvaranje koalicija', rekao je.

Osvrćući se na rezultat Rajka Ostojića i SDP-a u Zagrebu, rekao je kako SDP Zagreb 'ne može izgubiti, jer gradonačelnika nije ni imao, a što se tiče Gradske skupštine vjerujem da nećemo izgubiti prednost i većinu'.

'Izlazne ankete su odlične'

Jelena Pavičić Vukičević u proteklom je mandatu bila zamjenica Milana Bandića, na ovim je izborima kandidatkinja na njegovoj listi za Gradsku skupštinu. U izjavi za Dnevnik Nove TV izrazila je oduševljenje prvim procjenama rezultata. 'Izlazne ankete su odlične, ali mi očekujemo još bolje izborne rezultate', rekla je Pavičić Vukičević.

Kada je riječ o poslijeizbornom koaliranju u Gradskoj skupštini, rekla je kako će lista Milana Bandića koalirati sa svima onima koji budu podržali njihov program i projekte. 'Bitno je dobiti konačne rezultate, vidjeti kako će d'Hondt raspodijeliti mjesta, a onda ćemo sjesti za stol i dogovoriti se', kazala je.

Na kraju se zahvalila svim sugrađanima koji su ukazali povjerenje Milanu Bandiću. 'Nama je doista svejedno tko će protiv Milana Bandića biti u drugom krugu, očekujemo izvrsne rezultate.'

Rađenović: Treba pričekati službene rezultate

U stožeru SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Rajka Ostojića nisu oduševljeni, ali nisu ni nezadovoljni. Kandidat za zamjenika gradonačelnika Igor Rađenović za Dnevnik Nove TV je rekao kako treba pričekati službene rezultate, ali da vjeruje kako Ostojić može pobijediti u drugom krugu. Uvjeren je i da će SDP i dalje biti najjači u Gradskoj skupštini.

'Bandić je okupio skupinu od 50-ak uglednika, pristali su ući u politički život, a koji su im motivi, pokazat će vrijeme', rekao je Rađenović.

Potpredsjednik SDP-a Gordan Maras rekao je da nije nezadovoljan rezultatima u Zagrebu, ističući da vjeruje kako Rajko Ostojić ima šanse osvojiti mandat za gradonačelnika u drugom krugu 2. lipnja. 'Ukoliko na birališta izađu i oni birači koji nisu izašli u prvom krugu, mislim da postoji mogućnost da Rajko Osvojić postane gradonačelnik grada Zagreba", kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara u Ostojićevu stožeru u zagrebačkoj Praškoj ulici.

Na pitanje je li očekivao ostvarenu veliku Bandićevu premoć Maras je kazao kako je očekivao veliku podršku, kakvu je SDP i dobio. 'Naša lista će biti bolja od 30 posto, kandidat za gradonačelnika oko 25-26 posto. To je velika podrška građana Zagreba i to smo i očekivali', kazao je.

Ferdelji na čelu Zagrebačkog holdinga?

Prema prvim procjenama rezultata, kandidat HSLS-a i HSS-a za gradonačelnika Zagreba Vladimir Ferdelji na trećem je mjestu. Njegov kandidat za zamjenika gradonačelnika Nenad Matić u izjavi za Dnevnik Nove TV rekao je kako su apsolutne neistine tvrdnje da se Ferdelji s Milanom Bandićem dogovorio da nakon izbora zasjedne na čelo Zagrebačkog holdinga.

'Nadamo se da ćemo ući u drugi krug, naša lista je ostvarila izvrstan rezultat, a priče o bilo kakvim dogovorima s Bandićem su apsolutna laž', bio je kategoričan Matić.

Do 16 sati u Zagrebu izašlo 30,81 posto birača

Na području Grada Zagreba prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 16 je sati izašlo 30,81 posto birača. Na razini cijele Hrvatske odaziv je bio 32,99 posto.

Gradonačelnika su Zagrepčani birali tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine, kao i njihove zamjenike. Gradonačelnici se biraju većinskim izbornim sustavom, odnosno izabran će biti onaj kandidat koji na izborima dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Budući da niti jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu u prvom izbornom krugu, daljnji izbor se provodi u drugom, a pod određenim zakonskim pretpostavkama i u trećem izbornom krugu. Ako ni tada nijedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak ponavlja se u cijelosti.

Na šestim po redu lokalnim izborima u Hrvatskoj pravo glasa imalo je ukupno oko 3,7 milijuna birača, od čega 681.460 u Zagrebu.

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene