Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U selu Juradi kod Buzeta evakuirane su dvije obitelji zbog aktiviranja klizišta.


I dok Reuters izvještava o 'najgorim poplavama na Balkanu u posljednih 100 godina', rijeke u većini Hrvatske su i dalje u porastu.

Vezani članci Poplave u Kaliforniji - 3 Kiša, poplave i klizišta: U olujnom nevremenu poginula jedna osoba Poplave - 1 Apokaliptični prizori: Evakuacije, oštećeni domovi, uništene prometnice... Oluja "atmosferske rijeke" bacila ih na koljena

Vodostaj na mjerodavnom vodomjeru rijeke Like na Selištu je i dalje u neprestanom porastu i posljednjih sati raste oko 8 cm po satu.  I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Liku s akumulacijom Krušćica i rijeke Novčicu i Bogdanicu.

>> VIDEO: 'U zraku miris katastrofe, očevi djecu nose na ramenima'

Od jutra je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za područje općine Perušić – naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Lipovo polje i Kosinjski Bakovac. Voda se polako povlači sa prometnica u naselju Lički Novi i zaseoku Kolakovica.

Stanovnike prevoze čamcima

Na području Kosinja i dalje su poplavljene lokalne prometnice za naselja Sušanj, Rudinka, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac, a za a stanovništvo je organiziran prijevoz čamcima.

Vodostaji rijeke Save nizvodno od Siska i dalje su u porastu, kao i vodostaji rijeke Une. Prema informacijama Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda tijekom noći očekuje se daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca kao i vodostaja rijeke Une.

Krka u opadanju, kod Atlagića mosta naftna mrlja

Vodostaji rijeka Krke i Butišnice su u laganom opadanju. Zbog visoke razine mora bilo je ukupno 11 tehničkih intervencija ismpumpavanja vode iz podruma i dvorišta obiteljskih kuća. Nakon povlačenja rijeke Krke kod Atlagića mosta pojavile su se naftne mrlje te su djelatnici JVP-a Knin postavili absorbirajuće plutajuće brane i tako spriječili daljnje onečišćenje.

>> VIDEO: Zmije bježe na stabla, smeće pluta Neretvom

Zbog klizišta u selu Juradi kod Buzeta, do kojeg je došlo zbog obilnih padalina u ranim popodnevnim satima sastao se uži dio Stožera zaštite i spašavanja grada Buzeta koji je sazvao načelnik Stožera Siniša Žulić. Sjednici je nazočio i pročelnik PUZS-a Renato Kalac. Na sastanku je zaključeno da će se započeti s evakuacijom dvije ugrožene obitelji, ukupno 10 ljudi.

Iako im je grad Buzet osigurao smještaj, obitelji su, po svojoj želji, smještene kod rodbine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju