Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković (74) u četvrtak je doveden u remetinečki zatvor, nakon što ga je Njemačka predala hrvatskim vlastima kako bi odslužio kaznu za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića. Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s pomoćnicom ministra pravosuđa za zatvorski sustav Janom Špero.

Galerija


Perković je u Remetincu, a Špero je odgovorila na pitanje hoće li biti siguran u zatvoru. Napomenula je kako ne može govoriti o konkretnom slučaju i osobama, ali da zatvorski sustav RH garantira sigurnost svim osobama koje se nalaze unutar zatvorskog sustava.

Vezani članci Kapetan Dragan na suđenju (Foto: Dnevnik.hr) Odbijen zahtjev za uvjetnim otpustom: Kapetan Dragan ostaje u zatvoru Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Masovna trovanja, pokušaji silovanja, uklanjanje dokaza i muljanja sa zapošljavanjem: Što se to događa u zloglasnom zatvoru?

"Mi prije svega štitimo javnost od počinitelja kaznenog djela, ali i osiguravamo sigurnost unutar kaznenog sustava, da budu sigurni i djelatnici i zatvorenici“. Perković će idućih mjesec dana provesti u zatvorskoj bolnici na dijagnostici, a Špero je objasnila što to točno znači.

"Centar za dijagnostiku je posebno tijelo koje je smješteno unutar Remetinca, ali djeluje posebno. Unutar tri tjedna do mjesec dana radi se dijagnostika kako bi se vidjelo koji način izvršavanja kazne je najpogodniji odnosno najbolji za svaku osobu pojedinačno. Nema dva ista programa služenja kazne.

Zdravstveno stanje utvrđuju pedagozi, psiholozi, liječnici, pravnici koji uzimaju u obzir sve specifičnosti osobe i tada se po tome osoba šalje u određeni zatvor", objasnila je.

S obzirom da je Perković osuđen na višegodišnji zatvor, ne može ići u kaznionicu poluotvorenog tipa.

"Mi u RH imamo sedam kaznionica, od kojih su dvije kaznionice zatvorenog tipa, to su Lepoglava i Glina. Svi zatvorenici mogu biti upućeni u zatvorsku bolnicu ukoliko to zahtjeva zdravstveno stanje“.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako je Perković sigurnosno ugrožen. "Sve osobe unutar zatvorskog sustava imaju sukladno sigurnosnoj procjeni najbolju zaštitu koju možemo osigurati. Svaka osoba koja se nađe unutra, napravit ćemo dobru procjenu", uvjerava Špero.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Luis Figo otkrio: "Promijenio bih mnoge pogrešne odluke. Ronaldo nije ambiciozan"